Δες που βρίσκεται αυτό το μοναδικό τοπίο!

Ήρεμες και ειδυλλιακές ακρογιαλιές, ανέγγιχτες από το μαζικό τουρισμό, βουνοπλαγιές γεμάτες έλατα, λίμνες, μαγευτικά τοπία, γενναίες δόσεις αρχαιολογικών μνημείων και μια έντονη ανάπτυξη! Αυτή είναι η Βοιωτία, ένας τόπος με φοβερές εναλλαγές και αντιθέσεις που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις…

Ο Ν.Βοιωτίας είναι στο σύνολο του πεδινός. Υπάγεται διοικητικά στη περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνορεύει βόρεια με το Ν.Φιώτιδας, δυτικά με Ν.Φωκίδας, νότια με τον Κορινθιακό κόλπο και το Ν.Αττικής, και ανατολικά με τον Ευβοϊκό κόλπο και με το Ν.Εύβοιας. Περιβάλλεται από τα βουνά: Ελικώνας, Κιθαιρώνας, Παρνασσός, Νεραϊδολάκκωμα, Μασσάπιο και Χλωμό και υπάρχουν και δυο λίμνες, η Υλίκη και η Παραλίμνη, που τροφοδοτούν, με τα νερά τους τη λίμνη του Μαραθώνα.

Η Βοιωτία σήμερα, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού πεδινών καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως στις πεδιάδες της Κωπαΐδας και της Θήβας, και εξαιτίας της μικρής απόστασης από την πρωτεύουσα, που είναι το μεγαλύτερο καταναλωτικό και εμπορικό κέντρο της χώρας, είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο εύφορες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, έχει άριστη υποδομή για θερινές και χειμερινές διακοπές, αλλά και για εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο. Οι χρυσαφένιες ακτές του Ευβοϊκού, οι ήρεμες θάλασσες του Κορινθιακού και οι ελατοσκέπαστες βουνοκορφές του Παρνασσού, κάνουν το νομό ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου! Το μεγαλύτερο εκδρομικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον προσελκύουν, οι παραλίες στις δύο θάλασσες του νομού, το ορεινό δίκτυο του Παρνασσού, τα γραφικά ορεινά χώρια, αλλά και ο πλούτος των αρχαιολογικών αξιοθέατων, με βασικότερες περιοχές τον Ορχομενό, τη Χαιρώνεια, τις Πλαταιές, τη Θήβα και το Δίστομο.

Λειβαδιά

Η ιστορική Λιβαδειά είναι η πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού ‘’Ελικώνα’’ καις τις όχθες του ποταμού ‘’Ερκύνα’’, και σε απόσταση 140χλμ από την Αθήνα, είναι μια πόλη με ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Σύμφωνα με τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο, και έχει μια πυκνή ιστορία στο πέρασμα των αιώνων. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συμβολή της στην Eπανάσταση του 1821, καθώς ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ρούμελης που ξεσηκώθηκαν με επικεφαλής τον Αθανάσιο Διάκο. Η  γραφική πλατεία της Κρυάς, σε συνδυασμό με την οργιώδη φύση, τα πέτρινα γεφύρια, το πέτρινο θέατρο, τα παραδοσιακά κτίρια και το πλήθος καφέ και εστιατορίων, προσδίδουν στη πόλη έναν παραδοσιακό χαρακτήρα. Στη Λειβαδιά αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Καταλανικό Κάστρο, «τον Πύργο του Ρολογιού» , τις δύο αρχαίες πηγές του ποταμού, τη Λήθη και τη Μνημοσύνη και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Θήβα

Η Θήβα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με μεγάλη ιστορική και μυθολογική παράδοση. Κατά την αρχαϊκή εποχή έντονη ήταν η αντιπαράθεση της με την Αθήνα. Μάλιστα τη περίοδο του Πελλοπονησιάκου πολέμου, τάχθηκε υπέρ της Σπάρτης προκειμένου να απαλλαγεί από το φόρο που πλήρωνε στους Αθηναίους. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση και κατά τη Τουρκοκρατία «χαρίστηκε» στη μητέρα του Σουλτάνου η όποια επέβαλλε το δικό της καθεστώς στη πόλη. Σήμερα η Θήβα είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις της Ελλάδας, καθώς ένα πλήθος μεγάλων βιομηχανικών μονάδων έχουν εδώ την έδρα τους. Σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, η βαθμιδωτή πυραμίδα και οι τάφοι Ζύθου και Αμφίων, τα ‘’Καστέλια’’ και η Κρήνη της Δίρκης.

Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι μια ορεινή και γραφική κωμόπολη του Ν.Βοιωτίας, χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, και αποτελεί σημαντικό χειμερινό τουριστικό κέντρο. Η ιδιαίτερα καλή μορφολογική και γεωγραφική της θέση, πάνω σε ένα σημαντικό πέρασμα βοήθησε στην ανάπτυξη της σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα γειτονικά της μέρη. Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαια ιστορία. Είχε κατοικηθεί από τη παλαιολιθική εποχή και κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Με τη διάχυτη γραφικότητα της, την αξεπέραστη φυσική της ομορφιά, το άρτιο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την έντονη  νυχτερινή ζωή αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Αξίζει να δείτε και να επισκεφθείτε την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την προτομή του Καραϊσκάκη, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και βέβαια, τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού.

Αλίαρτος

Ο Αλίαρτος είναι μια κωμόπολη, με μεγάλη παραγωγή σε βαμβάκι. Αξίζει να επισκεφθείτε την Αρχαιολογικό χώρο Αλιάρτου, το Πύργο Αλιάρτου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και τις εγκαταστάσεις της λίμνης Κωπαΐδας.

Δίστομο

Μια μικρή κωμόπολη, με έντονα ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα που έγινε γνωστή από τη «Σφαγή του Διστόμου» και από το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τέλος  στο νομό Βοιωτίας υπάρχουν μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, όπως η Αντικύρα, που είναι παραθαλάσσιο χωριό στον Κορινθιακό κόλπο, οι Πλαταιές, γνωστή από την ομώνυμη μάχη, η Δαύλεια, η Τανάγρα και η Χαιρώνεια.

by peniqueen…follow me on instagram

 

27089 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *