Σε ένα καταπράσινο μαγευτικό τοπίο, βρίσκεται ένα από τα πιο ξακουστά μοναστήρια της Ελλάδας!

Σε ένα μικρό παράδεισο στη βόρεια Εύβοια, στις Ροβιές, σε μια καταπράσινη περιοχή ανάμεσα σε πυκνά πεύκα, εντυπωσιακούς καταρράκτες και έλατα βρίσκεται το φημισμένο μοναστήρι του γέροντος οσίου Δαυίδ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Ο όσιος Δαυΐδ, ο οποίος ίδρυσε το μοναστήρι, υπήρξε ηγούμενος της μονής της Παναγίας της Βαρνάκοβας το 1520-1532 μ.Χ. και αργότερα πήγε στη βόρεια Εύβοια στις Ροβιές, στο σημερινό Δήμο Ελυμνίων και ίδρυσε το φημισμένο μοναστήρι που φέρει το όνομα του πάνω στα ερείπια παλιού ναού που κατέστρεψαν οι Τούρκοι μετά την υποδούλωση της Ευβοίας  το 1470μ.Χ.

Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε τον θαυματουργικό τρόπο που χτίστηκε η μονή. Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν επειδή ο όσιος Δαυίδ δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να χτίσει το μοναστήρι του, έφυγε για να κάνει εράνους στη Ρωσία, όπου οι χριστιανοί του πρόσφεραν πολλά χρήματα και άλλα πολύτιμα δώρα. Πως όμως θα μετέφερε τόσο χρήμα και δώρα από τη Ρωσία στην Εύβοια;! Ο Θεός τότε τον φώτισε και έσκαψε ένα κούφωμα σε ένα μεγάλο κούτσουρο, σφράγισε μέσα σ’ αυτό τα χρήματα και τα δώρα, έκανε το σημείο του σταυρού, έριξε το κούτσουρο με το θησαυρό σε ένα ποτάμι της Ρωσίας προσευχήθηκε και στο τέλος είπε: έως ότου φτάσω στο νησί της Εύβοιας να φτάσει και το κούτσουρο με το θησαυρό στην παραλία των Ροβιών. Πράγματι, όταν μετά από καιρό επέστρεψε ο όσιος από τη Ρωσία και έφτασε στις Ροβιές βρήκε το κούτσουρο με το θησαυρό στην παραλία.Έτσι ,με αυτά τα χρήματα ο Άγιος έχτισε το μοναστήρι προς δόξα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος!

Επιφανής  άγιος της ορθοδοξίας μας ο όσιος Δαβίδ με πολλά θαύματα στο ενεργητικό του, αλλά και ένας πνευματικός άνθρωπος από τους φωτισμένους διδασκάλους του γένους, που συνέβαλε, με την διδασκαλία και τα κείμενα του, στην καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας μέσα στην τουρκοκρατία προσφέροντας πολλά στα υποδουλωμένα ελληνόπουλα.

Σήμερα στον Ιερό ναό της Μονής φυλάσσονται τα άγια και θαυματουργά λείψανα του Οσίου, καθώς και το θυμιατό και το πετραχήλι του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υπόγειο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που θυμίζει κατακόμβη με υπέροχες αγιογραφίες του 17ου αιώνα, το οποίο στην περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό.

Τα τελευταία χρόνια το μοναστήρι είναι γνωστό και για τις θείες αρετές ενός χαρισματικού γέροντα μοναχού, του φωτισμένου Ιακώβου που υπήρξε ηγούμενος της και στον οποίο αποδίδονται πολλά θαύματα. Αναρίθμητοι ευεργετηθέντες του γέροντα επισκέπτονται συνεχώς μέχρι και σήμερα το μοναστήρι για να προσκυνήσουν τον τάφο του και να επικαλεστούν την μεσιτεία του στα προβλήματά τους.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 6 Αυγούστου στη γιορτή της μεταμόρφωσης του Σωτήρος, και 1 Νοεμβρίου στη μνήμη του οσίου Δαυίδ.

Αξίζει να το επισκεφτούμε και να πλημμυρίσουμε με τη θεία Χάρη Του!

by: loveloveteam

7744 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *