Σε ένα Ευβοιώτικο χωριό με ονειρεμένο φυσικό τοπίο, βρίσκεται ένα απο τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας!

Σε μια όμορφη κοιλάδα που διασχίζει ο ποταμός Νηρέας στο χωριό Προκόπι της  βορειοκεντρικής Εύβοιας βρίσκεται το ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου του θαυματουργού!

Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας μας και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών καθημερινά!

Στον υπέρλαμπρο  ναό του Αγίου φυλάσσεται σε λάρνακα το ολόσωμο, άφθαρτο  σκήνωμα του!!!

Ο ταξιδιώτης με προορισμό το Προκόπι και το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου,θα απολαύσει υπέροχες εικόνες και ένα ονειρεμένο φυσικό τοπίο με ένα μοναδικό πλατανόδασος δεξιά και αριστερά.Πρόκειται για μια φανταστική διαδρομή που ξεκινά μετά από ένα στενό φυσικό πέρασμα το Δερβένι το οποίο παραλληλίζεται με αυτό των Τεμπών.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας –Τουρκίας το 1924, οι χριστιανοί απο το Προκόπι της Μ.Ασίας πήραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη και το μετέφεραν στο Νέο Προκόπι Ευβοίας στη νέα τους Πατρίδα.  Αποφάσισαν λοιπόν να κτίσουν έναν μεγαλοπρεπή ναό για τον Αγιο Ιωάννη που τον ευλαβούνταν τόσο και έτσι το 1930 ξεκίνησαν οι εργασίες…..Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1951 και από τότε λειτουργεί ως προσκυνηματικός!

Από τα πρώτα χρόνια, μετά το θάνατό του Αγίου το 1730, στη Μ. Ασία πλήθος εμφανίσεων και θαυμάτων συντελούνται μπροστά στην τίμια λάρνακα!Παράλυτοι περπατούν, τυφλοί βλέπουν, δαιμόνια φεύγουν, άλλες ανίατες αρρώστιες θεραπεύονται. Όχι μόνο Ορθόδοξοι, αλλά και Αρμένιοι, Διαμαρτυρόμενοι και Τούρκοι βοηθιούνται από τα θαύματά του.Απο τότε και μέχρι σήμερα η θαυματουργική του δύναμη καταμαρτυρείται απο πλήθος πιστών!

Την ημέρα της μνήμης του, στις 27 Μαΐου όπου τελείται μεγαλοπρεπής λιτάνευση του σκηνώματος του θαυματουργού μάρτυρα της Ορθοδοξίας ,παρατηρείται απίστευτη κοσμοσυρροή απο κάθε γωνιά της χώρας μας και όχι μονο!


Στον ιερό και ευλογημένο αυτό τόπο τα λόγια δεν αρκούν…Εδώ θα σας οδηγήσει η βαθιά πίστη, η ελπίδα, ίσως η απόγνωση…Το σκήνωμα του Αγίου σε καθηλώνει και σε συνταράσσει… τα συναισθήματά ηρεμίας και συγκίνησης είναι φανερά…και με την προσκύνησή του παίρνεις δύναμη…θεία χάρη..έλεος…Ο Άγιος είναι εκεί για όλους μας και θαυματουργεί στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα της ζωής μας… Ας έχουμε τη χάρη του!

by:popidabaliliouta

28866 προβολές

2 thoughts on “Σε ένα Ευβοιώτικο χωριό με ονειρεμένο φυσικό τοπίο, βρίσκεται ένα απο τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *