Σπάρτη…η πόλη του μύθου!

Η ελληνική μυθολογία, μιλάει για την ξακουστή χώρα των Λακεδαιμονίων, όπου ο τρόπος ζωής των Σπαρτιατών έχει γράψει την δική του ιστορία στους αιώνες των αιώνων. Για τους Σπαρτιάτες της ιστορίας ο ένδοξος θάνατος είναι πολυτιμότερος από την επονείδιστη ζωή!
Με το πέρας των αιώνων, η ηχηρή παρουσία της Σπάρτης έρχεται και εδραιώνεται στον νεότερο ελληνικό χάρτη στα μέσα του 18ου αιώνα επί Βασιλέως Όθωνα, ως ένας εκ των 10 τότε Νομών της Ελλάδος, ο λεγόμενος μέχρι και σήμερα Νομός Λακωνίας, με πρωτεύουσα τότε, τον επιβλητικό Μυστρά.

Σήμερα… η Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα, κάτω από τη σκέπη των πανύψηλων κορυφών του Ταΰγετου και την άγρια ομορφιά του, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών! Πολύ εύκολα φτάνει κανείς στη πόλη αυτή, αφού με την παράδοση του νέου αυτοκινητόδρομου, η διαδρομή διαρκεί, περίπου δύο ώρες από την Αθήνα.

Ένα απλό «πέρασμα» από τον τόπο αυτό δεν αρκεί καθώς ο επισκέπτης έχει να θαυμάσει ουκ ολίγα. Η πόλη, στέκει εκεί… «περιτριγυρισμένη» από τη δόξα του παρελθόντος, με το σύγχρονο και κοσμοπολίτικο παλμό που τη διακατέχει, αφήνοντας την αίσθηση πως η ένδοξη κυριαρχία του τόπου αυτού είναι ακόμα ζωντανή. Η σύγχρονη πόλη γεμάτη ζωή και έντονη εμπορική δραστηριότητα, είναι εκεί, για να σου προσφέρει όμορφες εμπειρίες, καθώς, ότι «τύπος» ταξιδιώτη κι αν είσαι, εδώ θα βρεις σίγουρα κάτι που θα αγαπήσεις. Μια βόλτα… ένας περίπατος, στα όμορφα στενά τις πόλης, αρκούν για να σε ταξιδέψουν στην «άχλη του μύθου». Καφετέριες, μεζεδοπωλεία καθώς και κάθε λογής φαγοποτείο, σε περιμένουν για να δοκιμάσεις λίγες από τις τοπικές γεύσεις. Έντονη χαρακτηρίζεται επίσης, και η νυχτερινή ζωή της πόλης, αφού το εμπορικό κέντρο γεμίζει κάθε βράδυ από Σπαρτιάτες νεολαίους, έτοιμους να «δαμάσουν» τα χαλινάρια της νύχτας!

Η φιλοξενία των Σπαρτιατών, άκρως ελληνική και ουδόλως λακωνική, σε γοητεύει δίχως δεύτερη σκέψη, με αποτέλεσμα να θες να την ξανά γευθείς. Αιώνιο σύμβολο της, η ελιά, που αναβλύζει μέσα από αυτή την χρυσή γη, και κάθε εκδοχή της που μπορεί κανείς να γευτεί και να απολαύσει σε όλες τις γωνιές του νομού, στη ποιοτικότερη μορφή της! Ο ανατριχιαστικός περίπατος στο Μυστρά, την μοναδική ελληνική καστροπολιτεία, είναι κάτι που δύσκολα φεύγει από την ανθρώπινη μνήμη. Η δυναμική που περικλείει τον τόπο αυτό, δεν αποτελείται άλλως, παρά από το απόλυτο σύμβολο Αρχηγίας, το επιβλητικό Άγαλμα του Λεωνίδα, που κάποιος δεν μπορεί να παραλείψει να επισκεφτεί. Όσα και να γράψει κανείς για αυτή τη χώρα δεν είναι αρκετά, καθώς η ιστορία της δημιουργεί πλειάδα, ελκυστικών μνημείων και τόπων, που δεν οδηγεί παρά στο πάθος για εξερεύνηση κάθε γωνιάς του νομού.

by «contessinasasa»
follow me on instagram

3131 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *