Εδώ θα ζήσετε τη «Νύχτα Αερόστατων» το βράδυ της Αναστάσεως!

Στο πετρόχτιστο Λεωνίδιο Αρκαδίας, «κρατάει» ακόμα ένα από τα μοναδικά Αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδος. 

Το βράδυ της Ανάστασης αν τύχει να παρευρεθείς στο Λεωνίδιο,  ο ουρανός σου θα γεμίσει χρώματα από αερόστατα που οι ντόπιοι και επισκέπτες αφήνουν να πετάξουν στον ουρανό. Χριστός Ανέστη και… οι  κολλημάρες ανάβουν κι ο ουρανός φωτίζετε!  Πάνω από 500 αστέρια προσθέτονται στον ουρανό αυτής της ανοιξιάτικης γλυκιάς Αναστάσιμης νύχτας!

Η «Νύχτα των Αερόστατων», έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στην όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνίας, προέρχεται από ντόπιους ναυτικούς οι οποίοι καθιέρωσαν το έθιμο στον εορτασμό της Ανάστασης.

Το άναμα των αερόστατων συμβολίζει το κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα. Η πολύχρωμη ατμόσφαιρα συνοδεύεται με τα χιλιάδες βεγγαλικά και κάθε είδους πυροτεχνήματα το βράδυ Μεγάλου Σαββάτου. Η νύχτα γίνεται ημέρα και όλα μοιάζουν φαντασμαγορικά!

Τα αερόστατα που είναι οι πρωταγωνιστές αυτό το βράδυ, ετοιμάζονται εβδομάδες πριν από την «μεγάλη» βραδιά, από τα παιδιά της πόλης. Με μία ειδική τεχνική γίνεται η κατασκευή τους εμπλουτισμένη με πολύ χρώμα και αγάπη!

Για μία περίπου ώρα ο ουρανός του Λεωνιδίου γεμίζει χρώματα, ωστόσο είναι φανερός ο διαγωνισμός που γίνεται ανάμεσα στους ντόπιους για το ποιο από τα φαναράκια θα αντέξει περισσότερο αναμμένο.  Την άλλη μέρα, πρωί της Κυριακής του Πάσχα, πειράγματα ακολουθούν ανάμεσα στις ενορίες που κρατούν λογαριασμό για τις αποτυχίες! Έπειτα ακολουθεί γλέντι και φαγοπότι, στον κήπο του Δημαρχείου, υπό την οργάνωση του δήμου. Σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια «πέφτουν» στη φωτιά, για να φιλέψει όλους τους επισκέπτες με καλόπιοτο κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά!

loveloveinfo: Αν τύχει να παρευρεθείτε την ημέρα της Πασχαλιάς στο Λεωνίδιο μη χάσετε την ακολουθία της Αγάπης το απόγευμα, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο. 

Φουστανελοφόροι και τζουμπελούδες χορεύουν τον τσακώνικο και άλλους δημοτικούς χώρους, υπό την συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής από ντόπιους οργανοπαίχτες.  Το γλέντι κρατά γερά και ο χορός τελειώνει το πρωί!

lovelovetip: Μην χάσεις τις παραδοσιακές δίπλες, που προσφέρονται από τις νοικοκυρές της περιοχής καθώς αν τις γευτείς, θα… «μεθύσεις» από την μελένια γεύση τους!

Υ.Γ. Ο μεγάλος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας εραστής του Λεωνιδίου Δημήτρης Ψαθάς έγγραφε: «….καρναβάλι στην Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο»!  

by contessinasasa follow me on instagram

1891 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *