Το νησί που πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου!

Πριν ακόμα φτάσει το καράβι, αντικρίζοντας την από μακριά, σε διαπερνούν ρίγη συγκίνησης και ανατριχίλας…Με το που πατήσεις το πόδι σου, μένεις άναυδος από τις αλλεπάλληλες ομορφιές των τοπίων της!

Αρχοντικά νεοκλασικά χτισμένα σύμφωνα με τη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, δαντελένιες πεντακάθαρες ακρογιαλιές, μια απαστράπτουσα και επιβλητική Χώρα και ένα άρωμα κατάνυξης στην ατμόσφαιρα! Αυτή είναι η Πάτμος

Η Ιερουσαλήμ της Ελλάδας…

Αυτό που την κάνει ευρέως γνωστή στο κοινό της, και της προσδίδει αυτή την ιδιαίτερη ιερότητα, είναι το γεγονός ότι, εκεί ο μαθητής του Ιησού Ιωάννης ο Θεολόγος συνέγραψε την «Αποκάλυψη», το τελευταίο και σημαντικότερο αυτό κεφάλαιο της Καινής Διαθήκης.  Βρισκόμενος στη σπηλιά της Αγίας Άννας, και υπό τη Θεία επιφώτιση συνέθεσε αυτό το σημαντικό κείμενο της «Αγίας Γραφής». Στη συνέχεια, μετά το θάνατο του Ιωάννη, η Πάτμος «πέφτει» στην αφάνεια για 8 αιώνες και αρχίζει να παίρνει ζωή στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, όταν ο μοναχός Όσιος Χριστόδουλος έλαβε την άδεια από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κομνηνό να ιδρύσει τη Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου.

 

Έκτοτε και μετά, το νησί με τη συνύπαρξη της Μονής κατέστη μεγάλο ναυτικό και εμπορικό κέντρο.  Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Πάτμος με το νόμο 1155/81 χαρακτηρίστηκε από το ελληνικό κράτος ως «Ιερά Νήσος» και τελεί υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ένας μοναδικός προορισμός…

Η Πάτμος είναι ένα νησί στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, είναι μέλος του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και μαζί με το νησί Αρκοί και τις γύρω βραχονησίδες, υπάγονται διοικητικά στο Δήμο Πάτμου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται, για ένα μικρής έκτασης νησί, με έδαφος άγονο και βραχώδες. Η πρόσβαση γίνεται μόνο δια θαλάσσης, καθώς δε διαθέτει αεροδρόμιο, πράγμα που συντείνει στη διατήρηση του ήρεμου και μυσταγωγικού της χαρακτήρα. Το ταξίδι από τον Πειραιά, διαρκεί περίπου 8 ώρες και, εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε αεροπορικώς μέχρι τη Λέρο και από εκεί να πάρετε καράβι για την Πάτμο.

Σήμερα θεωρείται από τις πιο ακριβές περιοχές της Ευρώπης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει σε ξένους, που έχουν χτίσει τις πολυτελείς κατοικίες τους ή έχουν επενδύσει στο νησί. Συνήθως αποτελεί σταθερό προορισμό, για εκλεκτικούς μποέμ τύπους, που αναζητούν πολλές..δόσεις ποιότητας στις διακοπές τους.

Το σήμα κατατεθέν της είναι το Μοναστήρι –Κάστρο του Αγίου Ιωάννη και η ονειρική Χώρα που εκτείνεται γύρω από αυτό. Άλλοι όμορφοι οικισμοί που αξίζει να επισκεφτείς η και να μείνεις εκεί είναι η Σκάλα, ο Κάμπος, το Διακόφτι, ο Γροίκος και ο Σταυρός.

Το νησί «προσφέρει» και μια σειρά από εντυπωσιακές παραλίες, όπως η εύκολη προσβάσιμη παραλία της Σκάλας, ο Κάμπος με τα βαθυγάλανα νερά του, το Άγριο Λιβάδι με τα αλμυρίκια, ο μικρός κολπίσκος του Αγίου Θεολόγου, η Ψιλή Άμμος μια από τις πιο εκπληκτικές παραλίες, ο Γερανός πιο ήσυχη και όχι οργανωμένη και η βοτσαλωτή Βαγιά.

by peniqueen…..follow me on instagram

39792 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *