9+1 λόγοι για να βιώσετε τη μυσταγωγία της Τήνου

1.Γιατί η Χώρα στη νότια πλευρά του νησιού, ήσυχη, γραφική, αντιπροσωπεύοντας επάξια την κυκλαδίτικη κουλτούρα, αξίζει κάθε προσοχής του ταξιδιώτη. Σε προφανές σημείο της ξεκινάει ο μικρός ανηφορικός δρόμος που καταλήγει στη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας.

2.Η Παναγία της Τήνου. το “κόσμημα” του νησιού, μεγαλόχαρη και επιβλητική, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας της Τήνου καλεί τους πιστούς να βιώσουν την κατάνυξη των ακολουθιών της και να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή που λαμβάνει χώρα το Δεκαπενταύγουστο.

3.Τα πανηγύρια της Τήνου είναι και αυτά “μυσταγωγικά”, καθώς είναι κυρίως παραδοσιακά θρησκευτικά με κεράσματα μετά τη Θεία Λειτουργία στις γιορτές των Αγίων, χωρίς να λείπουν, φυσικά, οι παραδοσιακοί νησιώτικοι χοροί (θα χορέψετε μπάλο μην ανησυχείτε).

4.Για να κάνετε τις απλωτές σας στα γαλάζια νερά παραλιών όπως η Κολυμπήθρα, αλλά και στις παραλίες των Αγίων Πέτρου, Ρωμανού, Σώστη και Κυριακής.


(Κολυμπήθρα)

5.Γιατί η Τήνος, ως γνήσιο κυκλαδονήσι, δε θα μπορούσε να μην έχει τη δική της εκπληκτική κουζίνα, με το τηνιακό μοσχαρίσιο κρέας να ξεχωρίζει από το μενού.

6.Αφού αναφερθήκαμε στην τηνιακή γαστρονομία, έχετε την ευκαιρία να πάρετε μέρος στο “Tinos foodpaths”, ένα φεστιβάλ όπου συναντιούνται το “παλιό” και το “νέο”. Ντόπιες μαγείρισσες σε συνεργασία με διάσημους σεφ δίνουν τη δική τους παράσταση γεύσεων, παράδοσης και καινοτομίας.

7. Για να επισκεφτείτε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου και να μάθετε τα πάντα για το τηνιακό μάρμαρο και την ιστορία του, ένα μουσείο με εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους!

8.Μέσα στην πνευματικότητα που χαρακτηρίζει το “νησί της Παναγίας”, γεννήθηκαν και έζησαν μερικοί από τους μεγαλύτερους ‘Έλληνες καλλιτέχνες. Ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας και ο πολύπλευρος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

9.Γιατί τα χωριά της Τήνου, άλλα ορεινά και άλλα παραθαλάσσια, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για φαγητό, καφέ και παραδοσιακά γλυκά, συμπληρώνοντας άριστα την ομορφιά και την ευλογία του τόπου.

10. Γιατί η Τήνος έχει τα καλύτερα νησιώτικα παιδιά!

by: ste_liout

7987 προβολές

One thought on “9+1 λόγοι για να βιώσετε τη μυσταγωγία της Τήνου

  1. Η ανωτέρω εκκλησία είναι στα Υστέρνια και είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Τέμπλο ,Αμβωνας, Δεσποτικό κ.α. είναι κατασκευασμένα από τηνιακό μάρμαρο και φιλιτεχνημένα από τηνιακούς καλλιτέχνες. Αξίζει να την επισκευτούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *