Ιστορίες: Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο, μια μοναδική εμπειρία!

Η ημέρα του Δεκαπεντάυγουστου στην Ελλάδα είναι η μέρα που όλοι οι Έλληνες μαζεύονται στα χωριά τους ή στα ελληνικά αγαπημένα μας νησιά για να γιορτάσουν πατροπαράδοτα τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να χορέψουν σε ένα από τα εκατοντάδες πανηγύρια με φίλους και συντοπίτες τους. Ωστόσο, η εμπειρία μου από το καλοκαίρι του 2008 στην Τήνο ανήμερα Δεκαπενταύγουστου είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι των νεανικών μου αναμνήσεων.


(click by: kosmasth)

Πριν ξεκινήσω την αφήγησή μου θα ήθελα να σας δώσω μερικές πληροφορίες για να μπείτε στο κλίμα. Στη μία άκρη του λιμανιού της Χώρας της Τήνου ξεκινάει ένας μικρός ανηφορικός δρόμος στο τέλος του οποίου θα αντικρίσετε τον Ιερό Ναό σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Στα δεξιά του δρόμου έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη -προστατευμένη από τον αυτοκινητόδρομο- μοκέτα, η οποία απλώνεται κατά μήκος της ανηφόρας και φτάνει μέχρι την εκκλησία. Ο λόγος ύπαρξής της είναι για να απαλύνει όσο είναι δυνατό τον πόνο από τα γόνατα όσων ανεβαίνουν γονατιστοί, εκπληρώνοντας το τάμα τους στην Παναγία. Ο Ναός, κατασκευασμένος ολοκληρωτικά από λευκό μάρμαρο, βρίσκεται εντός ενός πανέμορφου περιποιημένου προαυλίου χώρου. Όπως, ίσως έχετε καταλάβει, παίρνοντας αντίστροφα τη διαδρομή, αυτή καταλήγει πίσω στο λιμάνι.


(Γονατιστοί στο δρόμο για τη Μεγαλόχαρη)

Ξυπνήσαμε, λοιπόν, με την οικογένειά μου ανήμερα Δεκαπενταύγουστου και κατευθυνθήκαμε προς την εκκλησία. Όταν φτάσαμε στην αρχή του δρόμου αντίκρισα ένα απίστευτο θέαμα. Το πλήθος του κόσμου έφτανε μέχρι εκεί!  Προσπαθήσαμε να πάμε όσο πιο κοντά μπορούσαμε. Ήταν αδύνατο. Περιμέναμε στο σημείο που βρισκόμασταν για να ξεκινήσει η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Η εικόνα έχει μεγάλη ιστορία, την έχουν προσκυνήσει μεγάλοι Έλληνες όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Μιαούλης. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, όλων ήταν πως ο κόσμος που περίμενε παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά μακριά από το Ναό και σε εξωτερικό χώρο ήταν ήσυχος, περιμένοντας καρτερικά την ώρα της περιφοράς. Εντυπωσιακό δείγμα ευλάβειας και πίστης!

Η περιφορά ήταν έτοιμη να ξεκινήσει και το πλήθος κόσμου που στάθηκαν τυχεροί (ή απλά γνώριζαν) και ήταν μέσα στο Ναό και στον προαύλιο χώρο αυτού μετακινήθηκε προς το λιμάνι. Πλήθος αντιπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας παρίστατο για την περιφορά της εικόνας, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο να τελεί την Αρχιερατική Λειτουργία. Πριν ξεκινήσει, ωστόσο, οι πολιτικοί αντιπρόσωποι επιβιβάστηκαν σε μια τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού για να αποδοθεί, μέσω κατάθεσης στεφάνων, φόρος τιμής στον τορπιλισμό του αντιτορπιλικού “Έλλη” στα ανοιχτά της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940. Στη συνέχεια οι Δόκιμοι του Πολεμικού Ναυτικού πήραν στους ώμους τους την εικόνα και η περιφορά ξεκίνησε, φτάνοντας μέχρι το λιμάνι. Είδα δάκρυα σε πολλά ζευγάρια μάτια εκείνο το αυγουστιάτικο πρωινό, κάνοντας με τη σειρά μου συγκινημένος το σταυρό μου, καθώς η θαυματουργή εικόνα περνούσε από μπροστά μου.

Θα μπορούσα να πω περισσότερα , δεν είναι όμως απαραίτητο νομίζω. Το πλήθος κόσμου που συρρέει κάθε χρόνο στην Τήνο για να προσκυνήσει, να εκπληρώσει ένα τάμα, να ανάψει έστω ένα κεράκι στην Παναγία, όπως και μια δική σας επίσκεψη, συμπληρώνουν ιδανικά τη δική μου βιωματική εμπειρία από τον τηνιακό Δεκαπενταύγουστο.

Στείλε μας τη δική σου τρελή ή…βαρετή (νομίζεις!) ιστορία στο lovelovecomteam@gmail.com και μοιράσου τις εμπειρίες σου από την όμορφη χώρα μας.

by: ste_liout

2275 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *