Στο γραφικό Κίνι της Σύρου, δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας

 Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι της Σύρου

Ο γέροντας Ιωακείμ και η βοήθεια της Αγίας Βαρβάρας στο νησί της Σύρου

Προερχόμενος από την Ιερά μονή της Παναγίας της Τρουλιανής το 1900 ο μακαριστός γέροντας Ιωακείμ Πολίτης αγόρασε το εν λόγω κτήμα στο Κίνι της Σύρου και έχοντας στο πλευρό του τη Γερόντισσα Θεονύμφη άρχισε να υλοποιεί το όραμά του, δημιουργώντας για αρχή ένα μικρό εκκλησάκι και τα κελιά για τη διαμονή τους, αφιερώνοντας τη μονή στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, στην οποία είχε ιδιαίτερη ευλάβεια.

Το 1918 εμφανίστηκε και στη Σύρο η ισπανική γρίπη, μια από τις χειρότερες πανδημίες με πάνω από 20 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Ο γέροντας και οι μοναχές κατέβασαν την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στην Ερμούπολη, πραγματοποιώντας λιτανεία και παράκληση στην πλατεία Μιαούλη (Δημαρχείο). Έγινε τελικά το θαύμα και η θανατηφόρος νόσος δεν παρουσίασε κανένα νέο κρούσμα στο νησί.

Τότε με δωρεές ξεκίνησε η οικοδόμηση νέου μεγαλύτερου ναού. Ο γέροντας Ιωακείμ επιδόθηκε με ζήλο στην ανέγερση του μοναστηριού και αν και αυτοδίδακτος, εικονογράφησε μόνος του όλα τα μαρτύρια της Αγίας Βαρβάρας, αποτυπώνοντας πιστά το βίο της στους τοίχους, προκαλώντας το δέος των προσκυνητών.

Το 1942 ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ημιτελή την κολόνα που απεικονίζεται ο Άγιος Σάββας ο νέος και την απέναντι με τον Άγιο Χριστοφόρο και τον Άγιο Γεώργιο.

Το ορφανοτροφείο και οι κατασκηνώσεις

Το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία της Σύρου. Μετά το θάνατο του γέροντα Ιωακείμ Πολίτη, το μοναστήρι άρχισε να λειτουργεί ως ένα άριστα οργανωμένο ορφανοτροφείο θηλέων. Με τη νυχθημερόν ενασχόληση των μοναζουσών στο εργαστήριο χειροποίητων υφαντών και με τις συχνές δωρεές, οι μοναχές φρόντιζαν να μην λείψει τίποτα στη ζωή των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι να λειτουργήσει το σχολείο της μονής οι αδελφές συνόδευαν κάθε πρωί οδοιπορικώς τα παιδιά στο σχολείο του Πισκοπειού, ακολουθώντας μονοπάτια καταμεσής των βουνών. Αργότερα προκηρύχθηκε οργανική θέση και το δημοτικό σχολείο του μοναστηριού απέκτησε μόνιμη δασκάλα με τους μαθητές να φθάνουν τους 30. Μετά από 53 χρόνια προσφοράς και έργου, έχοντας σπουδάσει και αποκαταστήσει πολλά από τα παιδιά, το ορφανοτροφείο έκλεισε το 1995.

Λίγα χρόνια αργότερα οι μοναχές παραχώρησαν μέρος της μονής για την δημιουργία κατασκηνωτικού κέντρου, καθώς και την ανατολική πτέρυγα που στέγαζε τους κοιτώνες, την τραπεζαρία και το εργαστήριο υφαντών για την δημιουργία του παιδικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου με την επωνυμία «Στην παλάμη του Θεού» που ιδρύθηκε το 2003

Με την βοήθεια του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’, το μοναστήρι σήμερα διαθέτει μόνιμο ιερέα με αποτέλεσμα να τελούνται καθημερινώς οι απαραίτητες ακολουθίες και η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 4 Δεκεμβρίου. Ηγουμένη είναι η μοναχή Θεονύμφη.

Τηλέφωνο Ιεράς Μονής: (+30) 22810 71250

Πηγή: monastiria.gr

68 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *