Μύκονος: η άλλη όψη του νησιού των ανέμων

Η λέξη “Μύκονος” συνειρμικά σου φέρνει στο μυαλό έξαλλα parties, ποτά, χορό διασκέδαση μέχρι τα ξημερώματα και άπειρο κόσμο να περπατάει στο Ματογιάννι, στη Μικρή Βενετία και να λιάζεται στην Ψαρού. Δεν αντιλέγω, η Μύκονος είναι όλα αυτά, ένα καθημερινό party σε πολλά σημεία του νησιού. Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη όψη της, την οποία δε γνωρίζει πολύς κόσμος, είτε από απλή αδιαφορία είτε από εντέχνως περιορισμένη διαφήμισή της από τους Μυκονιάτες. Διότι, φίλοι μου, μέσα στην συρροή του κόσμου από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, το “νησί των ανέμων” έχει καταφέρει να διατηρήσει (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) τον αυθεντικό του χαρακτήρα και τις τοπικές παραδόσεις.


(Μύκονος έτοιμη για…γάμο)

Αρχικά, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της. Σπάνιας ομορφιάς κτίσματα στέκουν “αγέρωχα” σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως η Παναγία η Παραπορτιανή και το Μοναστήρι του Παλιόκαστρου και χαρακτηρίζονται από περίσσεια θρησκευτική ευλάβεια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Αγροτομουσείο και το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, είναι ενδεικτικά σημεία πνευματικού ενδιαφέροντος και αποδίδουν στη Μύκονο τη δική της συνεισφορά στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τόσο το Δημαρχείο όσο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου, κτίσματα του 18ου αιώνα, κλασσικής αρχιτεκτονικής και απαράμιλλης ομορφιάς.


(Παναγία Παραπόρτιανη)

Η τοπική παραδοσιακή κουζίνα όχι μόνο μένει αναλλοίωτη, αλλά συνεχώς βελτιώνεται προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές συνταγές της κοπανιστής Μυκόνου και της μυκονιάτικης  «λούζας», που είναι ένα τύπος λουκάνικου ψημένου με ιδιαίτερο τρόπο και άκρως γευστικού. Παραλλαγή της λούζας αποτελεί το ακόμα πιο νόστιμο και μαλακό “μπούμπουλο”.

Στη βόρεια πλευρά της, όποιος θελήσει να πάει, θα δει μια άλλη..Μύκονο. Εκεί τα parties λιγοστεύουν και επικρατούν τα παραδοσιακά πανηγύρια. Η ηλεκτρονική μουσική δίνει τη θέση της στη μελωδία της τσαμπούνας. Ο χορός των beach bars αντικαθίσταται από σούστες Μυκόνου και τα εντυπωσιακά κοκτέιλ κάνουν στην άκρη για να γευτούν οι επισκέπτες το παραδοσιακό ντόπιο κρασί. Ένας πραγματικά άλλος κόσμος!

Ιδιαίτερη αναφορά, στο τέλος,  θα πρέπει να κάνουμε  στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Μερά, ο οποίος αποτελεί άξιο αντιπρόσωπο αυτής της “άλλης όψης του νησιού”. Μιλάμε για ένα γραφικό ορεινό χωριό, στο οποίο οι ντόπιοι Μυκονιάτες καλοσωρίζουν τους επισκέπτες με άψογη φιλοξενία και ζεστασιά. Εκεί βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής και τηρούνται κάθε χρόνο όλες οι παραδόσεις και τα έθιμα της Μυκόνου.

Τα τραγούδια της Άνω Μεράς γεμίζουν την ψυχή μας με συναισθήματα αγάπης για το “νησί των ανέμων”, παρακινώντας μας να εξερευνήσουμε τα απόκρυφα σημεία του!

by: ste_liout

2721 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *