Σ’ αυτό το κυκλαδίτικο νησί βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος βράχος της Μεσογείου

Αναπόφευκτο γεγονός για οποιονδήποτε επισκεφτεί αυτόν τον κυκλαδίτικο παράδεισο είναι να βρεθεί στην κορυφή του όρους Κάλαμος και να ανάψει ένα κερί στη Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Ο μεγαλοπρεπής αυτός βράχος “στέκει” εκεί, στο νοτιοανατολικό μέρος της Ανάφης, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες για σωματική ανάπαυση και ψυχική ανάταση.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο βράχο της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ και η θέα από την 460μ (!)  κορυφή του πραγματικά κόβει την ανάσα. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ο Κάλαμος είναι το ιδανικότερο μέρος για να θαυμάσει κανείς αυτό το  φυσικό “έργο τέχνης” που «απλώνεται» σε όλα τα σημεία του ορίζοντα και συντίθεται από εκπληκτικές εναλλαγές χρωμάτων ξεκινώντας από την αυγή και φτάνοντας έως τη δύση του ηλίου. Οι πιο..τολμηροί μπορούν να σταθούν στις άκρες του προαυλίου του ναού αλλά και άλλων σημείων του βράχου και να βγάλουν φωτογραφίες που θα τους θυμίζουν πάντα αυτή την αξέχαστη εικόνα!

Το όρος Κάλαμος και η Ιερά Μονή δε θα μπορούσε να μην είναι συνυφασμένο με διάφορους τοπικούς θρύλους. Οι ντόπιοι λένε πως “όσο πλησιάζεις το βράχο νιώθεις σαν κάτι να σε βαραίνει”. Στη βόρεια πλευρά του, το Δρακοντόσπηλο δίνει ακόμα περισσότερο νόημα στις τοπικές παραδόσεις, λόγω και των διαφόρων επιδρομέων που χρησιμοποίησαν το όρος αλλά και της δύσκολης πρόσβασης σε αυτό.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος βράχος της Μεσογείου συνδιαλέγεται με το χρόνο και, μένοντας αγέρωχος και αναλλοίωτος στο πέρασμά του, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ανάφη και τους “χρυσούς” κατοίκους της!

by: ste_liout

5951 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *