Ταξίδι στην αυθεντικότητα της Ίου

Η μαγευτική Ίος ξεχωρίζει στο τοπίο της κυκλαδίτικης ομορφιάς, προσφέροντας στους επισκέπτες της πολύτιμες στιγμές μακριά από τους  ρυθμούς της πόλης.

Το όμορφο νησί σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται η πατρίδα της μητέρας του Ομήρου ενώ λέγεται πως ο ποιητής πέθανε και θάφτηκε εδώ. Στις αρχές του 13ου αιώνα, η Ιος κατακτήθηκε από τους Βενετούς οι οποίοι έκτισαν ένα κάστρο στην Χώρα τον αμέσως επόμενο αιώνα.  Κάποια στιγμή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλείς στους χίπις που έφταναν στο νησί με τις οικογένειες τους και κατασκήνωναν στον Μυλοπότα. Η Ίος, όμως, πασχίζει τα τελευταία χρόνια να αλλάξει πρόσωπο. Να αναδείξει τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα της, την αρχιτεκτονική της, την κυκλαδίτικη αύρα  και τις πανέμορφες παραλίες του νησιού!

Οικισμοί

Η Χώρα γραφική και κατάλευκη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο. Όλα τα πρότυπα της κλασικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονική: Τοίχοι με μεγάλο πάχος, το κατάλευκο των σπιτιών, μικρά εκκλησάκια, σοκάκια, και μικρές αυλές. Στο τελείωμα της Χώρας, βρισκόμαστε στην περιοχή των Ανεμόμυλων(12 στον αριθμό) που πριν από αρκετά χρόνια αποτελούσαν στοιχείο της παραγωγικής δύναμης του νησιού. Η Χώρα είναι ευλογημένη από την Παναγιά τη Γκρεμιώτισσα. Όλο το χωριό χτισμένο στα πόδια της μπροστά. Δεξιά το λιμάνι, αριστερά οι ανεμόμυλοι, και απέναντι τα γειτονικά νησιά Σίκινος και Σαντορίνη.

Το Μαγγανάρι στο Νότιο άκρο του νησιού. Η διαδρομή έως εκεί είναι μια πραγματική απόλαυση γιατί ο δρόμος διασχίζει το νησί εσωτερικά και φτάνει στα 500 περίπου μέτρα υψόμετρο.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Μυλοπότας απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα με τη διάσημη και κοσμική, πια παραλία του. Χαρακτηριστικό της, η χρυσή αμμουδιά της και τα πεντακάθαρα νερά της.

Καράβολα στο λόφο του Σκάρκου σε απόσταση λίγων λεπτών από τη Χώρα… ένας πολύ ιδιαίτερος οικισμός της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Περιπλανηθείτε στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και δείτε τα ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας.

foto: iOS-island

Παλαιόκαστρο! Η διαδρομή αυτή προς τη βόρειο- ανατολική πλευρά του νησιού είναι εκπληκτική!Μέσα σε αυτό το γυμνό Κυκλαδίτικο τοπίο θα απολαύσεις θέα από ψηλά στο Αιγαίο, που σου κόβει την ανάσα. Ένα κομμάτι του βυζαντινού αυτού κάστρου παραμένει και σήμερα  στην άκρη ενός πανύψηλου γκρεμού. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στη Μεσόγειο για να απολαύσεις την αυγή. Άλλωστε, ο λόγος που δημιουργήθηκε εδώ σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι για  να γίνεται επίβλεψη των θαλάσσιων οδών από την Κρήτη ως την Κωνσταντινούπολη.

120 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *