Ιστορίες: Της Γριάς το… πήδημα δεν είναι αυτό που νομίζεις

Έτυχε να βρεθώ πριν λίγα χρόνια σε αυτό το, ξεχωριστής ομορφιάς, κυκλαδονήσι με μια παρέα όχι μόνο διασκεδαστική αλλά και απαρτιζόμενη από αυτά τα άτομα που πηγαίνουν διακοπές σε ένα νησί και ψάχνουν κάθε μέρα να πάμε σε καινούρια μέρη και σε διαφορετικές παραλίες. Μια παρέα που φυσικά ήταν απόλυτα ταιριαστή με τα δικά μου γούστα.

Καθώς λοιπόν τρώγαμε τις πραλίνες μας απλωμένες σε φρέσκο ψωμί, τα αυγά μας με τα μπέικον (χμ, θα σας μιλήσω άλλη φορά για εκείνο το τέλειο πρωινό), ακούμε από το διπλανό τραπέζι να λένε ότι ήθελαν να πάνε την επόμενη μέρα στης “Γριάς το πήδημα”. Σημειωτέον ότι η κοινή νοοτροπία της δικής μου παρέας ήταν και είναι να μην ψάχνουμε ποτέ τίποτα για ένα μέρος πριν το επισκεφτούμε ώστε να απολαμβάνουμε τη χαρά της ανακάλυψης και της έκπληξης. Ακούγοντας αυτό το περίεργο όνομα, εκτός φυσικά από τους αναπόφευκτους συνειρμούς που δημιουργούνται στο μυαλό κάθε ανώριμου νέου σαν και εμένα, θέλησα να μάθω τι είναι αυτό το “πήδημα της Γριάς”, το οποίο πιο πολύ με κάποιο τοπικό έθιμο ή κάποιο event σε μαγαζί της Χώρας έμοιαζε παρά με όνομα παραλίας.

Έχοντας τεχνηέντως αφήσει να εννοηθεί ότι έμαθα τελικά περί τίνος πρόκειται, ξεκινήσαμε με την παρέα μου την ίδια μέρα για να βουτήξουμε τα κορμιά μας στης “Γριάς το πήδημα”. Η παραλία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Άνδρο, πολύ κοντά στον Όρμο του Κορθίου μέσα από τα στενά δρομάκια του οποίου έπρεπε να περάσουμε για να φτάσουμε στο σημείο όπου αφήσαμε το αυτοκίνητό μας. Μετά από κατάβαση περίπου 5 λεπτών από ένα μονοπάτι φτάσαμε στην παραλία. Πραγματικά, άξιζε τον κόπο. ‘Ηταν όσο απομονωμένη τη θέλαμε, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και την χαρακτηριστική φυσική σκιά που δημιουργούσαν οι βράχοι που την περιέβαλλαν. Αν και τη συγκεκριμένη μέρα την πετύχαμε με λίγο παραπάνω κυματάκι, ήταν αναπόφευκτο να μην απολαύσουμε τόσο τη θάλασσα όσο και την τέλεια αμμουδιά της ακτής, ξαπλώνοντας και παίζοντας το εθνικό σπορ της παραλίας.


(click by: kellymichou)

Όσοι έχουν βρεθεί σ αυτή την μοναδική παραλία της Άνδρου, είναι αδύνατο να μην εντυπωσιαστούν από τον πολύ μεγάλο βράχο, ο οποίος στέκει -κάπως ανορθόδοξα θα λέγαμε- σε κεντρικό σημείο στην ακτή. Ένας επιβλητικός και παράξενος βράχος που δίνει άλλο νόημα στο “πήδημα της Γριάς”, λόγω των διάφορων μύθων που υπάρχουν γύρω από αυτόν, αλλά και του γεγονότος ότι από μια οπτική μοιάζει με το προφίλ σκυφτής γριάς με τη μαντίλα της στο κεφάλι. Ο επικρατέστερος μύθος πάντως αναφέρεται στην Τουρκοκρατία, όπου οι πολιορκητές μη μπορώντας να κυριεύσουν το μεσαιωνικό κάστρο του Κοχύλου, έστειλαν μια γριά με την κόρη της για να ζητήσουν βοήθεια από αυτούς που βρισκόταν εντός του κάστρου. Τη νύχτα, η γριά άνοιξε μια πόρτα και έτσι κατάφεραν οι Τούρκοι να μπουν και να τους σφάξουν. Η γριά, μετανιώνοντας για την προδοσία λέγεται ότι, σκαρφάλωσε σε ένα ψηλό βράχο και πήδηξε στη θάλασσα. Στο σημείο που έπεσε πέτρωσε, έγινε βράχος και από τότε στέκει εκεί μοιρολογώντας για το κακό που προξένησε.

Καθώς σουρούπωνε και ανεβαίναμε το μονοπάτι για την επιστροφή, γύρισα και κοίταξα την παραλία και το βράχο. Η εικόνα που αντίκρισα εκείνο το καλοκαιρινό δειλινό ήταν όντως ένας μύθος!

Στείλε μας τη δική σου τρελή ή…βαρετή (νομίζεις!) ιστορία στο info@lovelovegreece.com και μοιράσου τις εμπειρίες σου από την όμορφη χώρα μας

by: ste_liout

6642 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *