Απολαύστε ιαματικά λουτρά σε έναν επίγειο παράδεισο

Μια φύση που γεννάει στα απόκρημνα σπλάχνα της ένα γαλάζιο, απόκοσμο ποτάμι το οποίο μέσα από καταρράκτες και μαιάνδρους φτάνει στα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ, στο Λουτράκι νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, «μεταμορφώνοντάς» το σε μια από τις αξιολογότερες θερμές πηγές της Ευρώπης.

Νερά που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, νερά με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία.

Η σύγχρονη λουτρόπολη, που απέχει 3 χλμ. από το Λουτράκι,  με οργανωμένες εγκαταστάσεις, αρμονικά δεμένες με ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με έντονη βλάστηση και βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές  συγκεντρώνει κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος.

Οι «λουτήρες» είναι δύο ειδών, μικροί των 3-4 ατόμων που ονομάζονται και «μπανιέρες» και μεγάλοι των 20 ατόμων που ονομάζονται «πισίνες». Λειτουργεί επίσης και μια μεγάλη ανοικτή πισίνα των 25 μέτρων (με βάθος από 1 έως 2,80 μέτρα), η οποία τροφοδοτείται με ζεστό και κρύο νερό της περιοχής.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας -λάτρεις της θεραπείας των ατμών- εμπιστεύονται τη λουτροθεραπεία για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, για ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Συμπληρωματικά, την ποσιθεραπεία για παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Οι θρύλοι, αλλά και κάποια ευρήματα, μιλούν για χρήση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των ιαματικών νερών τόσο κατά την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου όσο και κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία γίνονται ευρύτερα γνωστά και αξιοποιούνται αρκετά ικανοποιητικά.

Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο και δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου, που χαρακτηρίζεται από δυναμική κίνηση και ομορφιά.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Το «Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας» είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

by Giota Magkoura

5024 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *