Στο μαγευτικό νησί των Φαιάκων βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Ελλάδα!

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Ελλάδα, ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται στη μαγευτική Κέρκυρα. Πρόκειται για σημείο αναφοράς, σήμα κατατεθέν για το νησί, διότι όπου κι αν βρεθείς στην παλιά πόλη, όλα τα καντούνια οδηγούν εκεί.

Ο ναός χτίστηκε το 1589 μ.Χ. και είναι μια μονόκλιτη ξυλόστεγη επτανησιακή βασιλική. Επειδή η Κέρκυρα υπήρξε βενετοκρατούμενη, δέχτηκε επιδράσεις από την ιταλική αναγέννηση και είναι φανερό ότι στο ναό δεν συναντούμε βυζαντινά πρότυπα. Κτήτορες υπήρξαν η κερκυραϊκή οικογένεια Βούλγαρη που είχαν και το σκήνωμα του Αγίου.

Το σχήμα της είναι  μακρόστενο και χαμηλοτάβανο, με εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό που διακρίνεται απο όλα τα σημεία της πόλης.

Ο εσωτερικός της διάκοσμος, με τους εκπληκτικούς θησαυρούς τέχνης, το εντυπωσιακό τέμπλο απο μάρμαρο της Πάρου, με αξιόλογες εικόνες (έργα του Κερκυραίου ζωγράφου Προσαλένδη) εντυπωσιάζουν απο την πρώτη στιγμή!

Η περίφημη «ουρανία», η οροφή του ναού, που είναι χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια και είναι ζωγραφισμένη από τον Κερκυραίο ζωγράφο Νικόλαο Ασπιώτη  το 1852.

Εντύπωση προκαλούν τα δύο μεγάλα καντήλια αφιερώματα των Κερκυραίων, όταν το νησί γλίτωσε απο τους τούρκους το 1716 μ.Χ.

Η Λάρνακα στην οποία τοποθετήθηκε το ιερό λείψανο του Αγίου φτιάχτηκε στην Βιέννη το 1867. Είναι από πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Βρίσκεται στην κρύπτη που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το λόγο. Από το ταβάνι της κρύπτης κρέμονται διάφορα ασημένια ομοιώματα καραβιών, που είναι τάματα πιστών ναυτικών που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον ‘Αγιο.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας  έζησε πριν από 1700 χρόνια και όμως το ιερό λείψανο του, διατηρείται ολόσωμο και άφθορο, ενώ επιτελεί συνεχώς θαύματα.

Η ζωή των κατοίκων της Κέρκυρας συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον ‘Αγιο Σπυρίδωνα. Κερκυραίοι και ‘Αγιος, αποτελούν έναν αδιάρρηκτο δεσμό,τον θεωρούν προστάτη τους και τον περιβάλλουν με τιμή και αγάπη.

Εκτός από την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην μνήμη του στις 12 Δεκεμβρίου,γιορτάζουν κι άλλες μέρες την ανάμνηση διαφόρων θαυμάτων και περιφέρουν το άγιο σκήνωμα του με υπέρλαμπρες λιτανείες.

Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος είναι ένα από τα τρία άφθορα άγια λείψανα στο Ιόνιο μαζί με αυτό του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά και του Αγίου Διονυσίου στη Ζάυνθο.

by: loveloveteam

3481 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *