Σε αυτό το αριστοκρατικό νησί ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική της Ελλάδας.

Κέρκυρα Κέρκυρα με τις φιλαρμονικές σου!!!

Καθοριστικές για τα μουσικά δρώμενα και την περαιτέρω ανάπτυξη μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας, υπήρξαν οι Φιλαρμονικές, που άρχισαν να ιδρύονται από το 1840 και μετά.

Η πρώτη Φιλαρμονική ιδρύθηκε το 1837 μ.Χ., την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας, με αφορμή την άρνηση των Άγγλων να συνοδεύουν μουσικά τις ορθόδοξες λιτανείες. Λόγω της ανάγκης αυτής της «μουσικής συνοδείας», 3 χρόνια αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1840, ίδρυσαν τη Φιλαρμονική Eταιρία Κέρκυρας.

Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας είναι γνωστές παγκοσμίως. Στο νησί υπάρχουν 18 Φιλαρμονικές  εκ των οποίων τουλάχιστον οι τρεις- τέσσερις είναι γνωστές σε όλον τον κόσμο.. Είναι οργανώσεις μη κερδοσκοπικές και έχουν ως στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη της κερκυραϊκής μουσικής παράδοσης και παιδείας. Εκτός δε, των ορίων του νησιού, αποτελούν μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς η μεγάλη αναλογία φιλαρμονικών και κατοίκων είναι εντυπωσιακή!

Όταν συμπίπτουν Κυριακές με πρωτομηνιά ( τα «πρωτοκύριακα») ή όταν υπάρχουν γιορτές αγίων -μεγάλες ή μικρές, στην πρωτεύουσα ή στα χωριά, οι φιλαρμονικές ορχήστρες πρωταγωνιστούν με τους μουσικούς με τις πολύχρωμες στολές να παιανίζουν και να δίνουν έναν χαρμόσυνο και εορταστικό τόνο!

Η μουσική παράδοση της Κέρκυρας είναι ένα από τα δυνατά της χαρτιά! Αυτή η παράδοση, μέσω των φιλαρμονικών, είναι που δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και στο Πάσχα της Κέρκυρας. Πλήθος ανθρώπων επισκέπτονται τη Κέρκυρα, για τη μεγάλη αυτή γιορτή και για να θαυμάσουν και να ακούσουν από κοντά αυτή τη μαγική μελωδία των φιλαρμονικών Κέρκυρας!

by Giota Magkoura

36070 προβολές

One thought on “Σε αυτό το αριστοκρατικό νησί ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική της Ελλάδας.

  1. Η Φιλαρμονική Δήμου Ζακυνθίων ιδρύθηκε το 1816 και είναι η αρχαιότερη Φιλαρμονική της Ελλάδας.
    Την Πρωτομαγιά του 1816 ιδρύθηκε στη Ζάκυνθο (με πρόταση του Ιταλού καθηγητή μουσικής Marco Battagel) «Φιλαρμονικός Σύλλογος», η ολιγομελής Μπάντα του οποίου έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της το 1817 (υπό τον Βattagel) με μικρό αριθμό εκτελεστών, λόγω έλλειψης μουσικών οργάνων.
    Η Μπάντα αυτή (που επανεμφανίστηκε με αρτιότερη συγκρότηση το 1823, πάλι υπό τον Battagel) είναι ο αρχαιότερος ελλ. μουσικός Φορέας και αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα στην Ιστορία των ελλ. Φιλαρμονικών.
    Από τα σπλάγχνα της άλλωστε προήλθε η Φιλαρμονική Εταιρεία Ζακύνθου, που ιδρύθηκε το 1843 από τον γιατρό Φραγκίσκο Καρβελά (1794-1849) και απήλαυσε πανευτυχής την «αστυκή μουσική» της να πρωτοπαιανίζει με δύναμη 40 εκτελεστών και απαστράπτουσες ομοιόμορφες στολές στη λιτανεία του Αγίου Διονυσίου (12.12.1843) υπό τη διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Giuseppe Cricca.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *