«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά» στεγάζεται η ζωντανή ιστορία του ρεμπέτικου

Θα ήταν αδιανόητο στην πόλη που γέννησε τον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, τα Τρίκαλα, να μην υπήρχε ένας χώρος αφιερωμένος σ’ εκείνον. Ένας χώρος αξιοθέατος για κάθε επισκέπτη και υπερηφάνειας για κάθε Τρικαλινό. Αυτός ο ζωντανός οργανισμός, λοιπόν, το «Κέντρο Ιστορίας Έρευνας και Πολιτισμού Βασίλης Τσιτσάνης» άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2017 και έκτοτε κοσμεί την είσοδο της πόλης, αναβαθμίζοντας τη γύρω περιοχή. Δημιουργήθηκε μετά την αναπαλαίωση των φυλακών Τρικάλων, έτσι «από χώρος εγκλεισμού μεταμορφώθηκε σ’ ένα χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας» όπως αναφέρει ο επικεφαλής, κύριος Στέλιος Καραγιώργος.

(Η εξωτερική όψη του μουσείου Τσιτσάνη που αποτελεί πλέον στολίδι για την πόλη των Τρικάλων via: trikalacity.gr)

Το Μουσείο Τσιτσάνης προσφέρει στον επισκέπτη όχι μόνο τη δυνατότητα να γνωρίσει τη ζωή, την πορεία και την επιτυχία του μεγάλου δημιουργού, αλλά και να θαυμάσει τα οθωμανικά λουτρά του 16ου αιώνα, τα οποία βρίσκονται στο ισόγειο του πέτρινου κτηρίου. Κάθε δωμάτιο του ισογείου έχει τη δική του θεματική, όπως παραδείγματος χάριν το περίφημο χαμάμ. Τα λουτρά είναι καλοδιατηρημένα και σου παρουσιάζουν με σαφήνεια την ιστορία τους.

(Η δομή του κτηρίου προκαλέι τρομερό ενδιαφέρον via: Kathimerini)

Οι δημιουργοί του μουσείου θέλησαν (για ευνόητους λόγους) να διατηρήσουν έναν χώρο που να δίνει στον επισκέπτη μια γεύση από τις φυλακές Τρικάλων, οι οποίες παλιότερα στεγάζονταν στο ίδιο κτήριο. Έτσι, θα βρεις εκεί ντουλάπες με αρχειοθετημένες καταθέσεις και κινήσεις κρατουμένων αλλά και κάποια κρεβάτια φυλακής. Αυτό σαφώς συμβαίνει για να κατανοεί ο θεατής βαθύτερα τη μετάβαση από τον κόσμο του εγκλεισμού στον κόσμο της τέχνης.
lovelovetip: Μαζί με τις φυλακές αναπαλαιώθηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου, το οποίο κοσμεί τον προαύλιο χώρο.

(Ο καταπράσινος προαύλιος χώρος του Μουσείου Τσιτσάνης via: m_vasilena)

Ας ανέβουμε τώρα στον πρώτο όροφο του μουσείου (που είναι και ο αγαπημένος μας). Ο όροφος είναι αφιερωμένος στον μοναδικό Βασίλη Τσιτσάνη. Τον βλέπεις, τον ακούς, τον αισθάνεσαι παντού γύρω. Το φωτογραφικό και μουσικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί είναι αξιοθαύμαστο. Στη μία αίθουσα ο επισκέπτης μαθαίνει για τη ζωή και την πορεία του Τσιτσάνη, παρατηρεί τις συνεργασιές και το θαυμασμό που έτρεφαν οι συνάδελφοί του για εκείνον και έχει την ευκαιρία να δει το μπουζούκι που γένησε τόσα διαχρονικά και ταξιδιάρικα τραγούδια, όπως την «Συννεφιασμένη Κυριακή» και την «Αχάριστη».

(Πρώτη σειρά στο πάλκο του Τσιτσάνη via: esoultatou)

Στην διπλανή αίθουσα έχουμε την ευκαιρία να δούμε του δίσκους του μεγάλου ρεμπέτη, καθώς και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του. Και το καλύτερο; Όλα αυτά τα βλέπουμε ακούγοντας όποιο από τα υπέροχα τραγούδια τραβάει η όρεξή μας. Υπάρχουν στο χώρο οθόνες, μέσω των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει και να βάλει το αγαπημένο του τραγούδι από τον Βασίλη Τσιτσάνη. Γιατί «…μέσα στο τραγούδι φεύγουνε καλύτερα οι ώρες.»

(Αφεθείτε στη ρεμπέτικη μουσική via: dimitrademetra)

Ως γενικότερα καλλιτεχνικός χώρος το «Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Βασίλης Τσιτσάνης» διοργανώνει δράσεις και δίνει ευκαιρίες, πράγματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της πόλης των Τρικάλων. Κάθε μήνα λαμβάνουν χώρα εκεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, ενημερωτικές και φιλανθρωπικές ομιλίες. Όλα αυτά τα πολιτιστικά δρώμενα διοργανώνονται με στόχο αφενός να τιμηθεί το έργο του Τρικαλινού συνθέτη και αφετέρου να αναδειχθούν νέοι Τρικαλινοί καλλιτέχνες που με μεράκι και όρεξη παρουσιάζουν το έργο τους στο κοινό. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ο καιρός ευνοεί στην αυλή του μουσείου γίνονται συναυλίες διαφόρων μουσικών ειδών που λαμβάνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους μουσικόφιλους πολίτες. «Αρχηγός» των συναυλιών αυτών είναι το φεστιβάλ «Τσιτσάνεια» που διοργανώνεται μία φορά το χρόνο.
lovelovetip: Αν δημιουργείς τη δική σου μουσική και θέλεις να την ηχογραφήσεις, στο μουσείο υπάρχει studio ηχογράφησης που με τη βοήθεια των ειδικών βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Έτσι, θα πραγματοποιήσεις το ονειρό σου χωρίς κανένα κόστος!
(Μία ατμοσφαιρική συναυλία έξω από το Μουσείο via: trikalaenimerosi.gr)
Ο Βασίλης Τσιτσάνης έχει αφήσει το στίγμα του και έχει γράψει τη δική του ιστορία στα μουσικά δεδομένα της Ελλάδας. Είναι και θα είναι διαχρονικός. Η γκάμα των τραγουδιών του είναι ατελείωτη και λατρευτή σε πολλούς. Η καταγωγή του είναι από τα Τρίκαλα, οι Τρικαλινοί είναι περήφανοι γι’ αυτό και δεν χάνουν ευκαιρία να το δείξουν. Αν σας βγάλει ο δρόμος προς αυτή την μαγική πόλη της Θεσσαλίας κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και επισκεφτείτε το Μουσείο Τσιτσάνης. Θα βρείτε ανθρώπους εκεί να σας κατατοπίσουν, να σας ξεναγήσουν και να σας ενημερώσουν.
(Καλλιτεχνική δημιουργια εντός του μουσείου via: efi_psaltidi)

info:
Να σημειωθεί πως μία μεγάλη μερίδα Τρικαλινών υποστηρίζουν πως τα στενά του Σακαφλιά δεν είναι τα σοκάκια της παλιάς πόλης, το Βαρούσι, αλλά τα στενά της φυλακής.

Υπεύθυνος: Στέλιος Καραγιώργος
Ώρες λειτουργίας: 9π.μ.-3μ.μ.
τηλέφωνο: 2431077977
Είσοδος Ελεύθερη
1210 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *