Μια ιστορική κωμόπολη, με πυργόσπιτα και παραδόσεις, στις παρυφές του Ολύμπου!

Μια όμορφη ημιορεινή κωμόπολη του νομού Λάρισας που απέχει 35 χλμ βορειοδυτικά από τη Λάρισα και 4 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας η Τσαριτσάνη, είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, όπως μαρτυρούν άλλωστε και τα παραδοσιακά διασωθέντα αρχοντικά δείγματα της άνθησης που γνώρισε στο παρελθόν.

Αξίζει να την επισκεφτεί κανείς για να ταξιδέψει στο χρόνο και στην ιστορία και να θαυμάσει τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα που χαρακτηρίζουν το αρχοντικό παρελθόν της! Τα πιο ξεχωριστά σημεία της Τσαριτσάνης είναι:

1. Το λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα του παρελθόντος, δείγμα της ανάπτυξης που γνώρισε από τον 18ο αιώνα εξαιτίας των προϊόντων της ντόπιας βιοτεχνίας, τα οποία ήταν ανάρπαστα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η βαφή νημάτων και η ύφανση μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων.

2. Το πυργόσπιτο του Μάντζιου, που βρίσκεται μέσα στο χωριό δίπλα από το ναό της Παναγίας είναι κτίσμα του 1770 μοναδικό δείγμα της θαυμάσιας τοπικής αρχιτεκτονικής, με ύψος 15 μέτρα. Το λιθόκτιστο θολωτό τριώροφο κτίριο είναι ένα πυργόσπιτο που είχε κατασκευαστεί για να προστατεύει τους κατοίκους από επιδρομές Σλάβων ληστών και Γκέκηδων.

3. Το όμορφο αρχοντικό Ντουμπλά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και σαν προξενείο της Αυστρίας τον 18ο αιώνα. Στο συγκεκριμένο αρχοντικό έμεινε κάποιες φορές και ο οπλαρχηγός Παύλος Μελάς.

4. Η ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Βαλέτσικο της Τσαριτσάνης, κτίσμα του 16ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από Σέρβο αξιωματούχο λόγω της θαυμαστής θεραπείας του μεγαλομάρτυρα στον άρρωστο γιο του. Στο ιστορικό αυτό μοναστήρι φιλοξενήθηκε και ο μεγάλος διδάσκαλος του γένους Κοσμάς ο Αιτωλός.

5. Ο ναός των Αγίων Αναργύρων στην συνοικία της Παναγιάς, στους πρόποδες του Ολύμπου του 17ου αιώνα. Είναι μονόχωρος λιθόκτιστος ναός με τετράκλινη στέγη και κεραμοσκεπή. Θαυμάστε το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο που διακοσμείται με εξαιρετικές δεσποτικές εικόνες και την θαυματουργή εικόνα των Αγίων Αναργύρων με αργυρή επένδυση.

6. Ο ναός του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα με πλούτο αγιογραφιών. Σπάνιες απεικονίσεις, που δηλώνουν ότι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία προετοίμασε την ανθρωπότητα να δεχτεί το χριστιανισμό. Κάποιες από αυτές τις αγιογραφίες είναι η ρίζα του Ιεσσαί, ο ζωδιακός κύκλος και οι 12 αρχαίοι έλληνες σοφοί.

7. Η πλατεία της Σοφίας Βέμπο, μια ιστορική πλατεία με μνημεία και κτίσματα του 17ου αιώνα, είναι αφιερωμένη στην μεγάλη τραγουδίστρια της νίκης που πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της  χρόνια στην όμορφη Τσαριτσάνη εξαιτίας της εργασίας του πατέρα της στα καπνεργοστάσια. Οι παλιότεροι ακόμη θυμούνται τη Σοφία να τραγουδάει στα μπαλκόνια και να επισκέπτεται πολύ συχνά τον αγαπημένο τόπο από τον οποίο είχε τις πιο όμορφες αναμνήσεις!

8. Η Οικονόμειος σχολή, ο φάρος της Αναγέννησης του τόπου, η οποία γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη διάρκεια της σχολαρχίας του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων στις αρχές του 19ου αιώνα.Ήταν το μοναδικό πρότυπο γυμνάσιο στην Ελλάδα ως το 1943 που το πυρπόλησαν μαζί με το υπόλοιπο χωριό οι Ναζί στην κατοχή. Το 1956 με δωρεές ομογενών της Αμερικής ανοικοδομήθηκε το Καλλιμάρμαρο γυμνάσιο που αποτελούνταν από τρεις ορόφους. Το γυμνάσιο αυτό προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη ονομάστηκε από τότε Οικονόμειος σχολή και μετά την απελευθέρωση του 1912 εξελίχθηκε σε ένα από τα πρότυπα σχολαρχεία του κράτους.

lovelovetip: Αξίζει μια πεζοπορία στην όμορφη φύση, σε περιβαλλοντικά μονοπάτια με τοπία άγριας ομορφιάς και πυκνή βλάστηση.

9 .Δοκιμάστε γευστικά πιάτα με παραδοσιακές νοστιμιές, ντόπια ψητά και μαγειρευτά κρέατα με άψογη ποιότητα υλικών και μεγάλες ποικιλίες ορεκτικών σε μια απο τις γραφικές ταβέρνες του όμορφου αυτού τόπου.

Photo: ΤΣΑΡΙΤΣΆΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

by: popidabaliliouta

48 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *