Παναγία Πελεκητή….η βασίλισσα της λίμνης Πλαστήρα!

Σε μια κρημνώδη πλαγιά των Αγράφων και σε υψόμετρο 1400 μέτρα δεσπόζει ένα υπέροχο μεταβυζαντινό μνημείο , ένα θρησκευτικό προσκύνημα, αφιερωμένο στην Παναγία!

Πρόκειται για την Παναγία την Πελεκητή ένα εκπληκτικό μοναστήρι που είναι κυριολεκτικά «πελεκημένο» πάνω στο βράχο ατενίζοντας την μαγευτική λίμνη Πλαστήρα και τις κατάφυτες πλαγιές των Αγράφων!

Το πεντακοσίων ετών αρχιτεκτονικό και χριστιανικό κόσμημα, ανήκει στο νομό Καρδίτσας και απέχει ένα χιλιόμετρο απο το γραφικό χωριό Καρίτσα, του Δήμου λίμνης Πλαστήρα!

Ονομάστηκε Παναγία Πελεκητή εξαιτίας του  βράχου επάνω στον οποίο είναι κτισμένη, που κατά την παράδοση πελεκίσθηκε μετά από υπόδειξη της Παναγίας στους τεχνίτες της.

Πελεκητά πάνω στους βράχους είναι και τα κελιά που ζούσαν οι μοναχοί  σε τέσσερα επίπεδα….

Λέγεται ότι ο πρωτομάστορας έπεσε από την σκεπή του μοναστηριού στη χαράδρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό, αλλά τελικά βρέθηκε χωρίς να πάθει το παραμικρό, μετά από θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας της Πελεκητής!

Σαν Σταυροπηγιακή Μονή αναγνωρίστηκε το 1606 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ραφαήλ Β΄και στους χρόνους της τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη αίγλη...Μάλιστα μέσα στο μοναστήρι λειτούργησε και κρυφό σχολειό!

Το μοναστήρι  αποτελείται απο δύο ναούς, το ναό της Αναλήψεως  και το ναό της Παναγίας Φανερωμένης, που είναι και το Καθολικό της μονής με ένα εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο!

 Οι θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες με τις αυστηρές μορφές και τα ζωηρά χρώματα, προκαλούν θαυμασμό στον επισκέπτη!

Το όμορφο μοναστήρι έχει ανακηρυχθεί «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο»  εξαιτίας  του φυσικού του κάλλους, της ένδοξης ιστορίας του και της περίτεχνης κατασκευής του! Μάλιστα διαθέτει και  «Βραβείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας» και πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΕΟΤ για την προστασία του.
Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου, στις 14 Φεβρουαρίου (του οσιομάρτηρος Δαμιανού που ασκήτεψε 15 χρόνια στο μοναστήρι και  συνέβαλε στην ίδρυσή του ) και της Αναλήψεως του Κυρίου.

Αρκετοί ταξιδιώτες επισκέπτονται καθημερινά το μοναστήρι της Παναγιάς της Πελεκητής -της βασίλισσας των Αγράφων και της λίμνης Πλαστήρα- για να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη της και να θαυμάσουν το απαράμιλλης ομορφιάς ξεχωριστό προσκύνημα!

loveloveinfo: Η μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά 10:30 –16:00 .Τηλέφωνο: 24410 94747

Foto: Παναγιώτης Ασφής

By: popidabaliliouta

36962 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *