Από την Καλαμπάκα ο επιστήμονας θωρακοχειρουργός,ο οποίος ανέπτυξε τεστ αίματος,που προβλέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου!

Ο Απόστολος Νάκας είναι Θωρακοχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέστερ.
Είναι ένας από τους δύο Έλληνες ερευνητές που συμμετείχαν στην ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου των πνευμόνων, έως ένα έτος προτού η ασθένεια είναι δυνατό να ανιχνευθεί με ακτινογραφίες και τομογραφίες ή προκαλέσει τα οποιαδήποτε σωματικά συμπτώματα. Ο άλλος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος του Τμήματος Θωρακοχειρουργικής του University College του Λονδίνου.
Το τεστ οπως αναφέρει  το Ellines com ανιχνεύει το DNA του καρκινικού όγκου, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα του ασθενούς, προτού οι όγκοι γίνουν τόσο μεγάλοι, ώστε να είναι ανιχνεύσιμοι με τις απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις.
O Απόστολος Νάκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμπάκα,κάτω απο τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων.Ο πατέρας του γνωστός φιλόλογος της πόλης του μετέδωσε την αγάπη του για το διάβασμα και τη μάθηση!Εκεί φοίτησε στο δημοτικό,στο γυμνάσιο και στο Λύκειο.Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Θεωρεί σε μεγάλο βαθμό τα χρόνια της ιατρικής σχολής τα πιο συναρπαστικά στο ταξίδι του στην ιατρική. Μέχρι το τέλος των σπουδών του στην Ιατρική,ήξερε ότι θα ήθελε να είναι ένας καρδιοθωρακικός χειρουργός.
Ξεκίνησε την ειδικότητα της θωρακοχειρουργικής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το 1996 και το 2000 μετακόμισε στο Λονδίνο για να ολοκληρώσει την εξειδίκευσή του στην χειρουργική ογκολογία. Το 2007 διορίστηκε Σύμβουλος στο Γενικό Νοσοκομείο του Glenfield και από τότε ασχολείται αποκλειστικά με την θωρακική χειρουργική ογκολογία. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον καρκίνο του πνεύμονα, το μεσοθηλίωμα, τις μαστεκτομές κ.ά.
Πέρα απο την ιατρική ο κ. Νάκας αγαπάει  τη μουσική…  παίζει κιθάρα, διαβάζει βιβλία Ιστορίας και προσπαθεί να πείσει τα δύο παιδιά του ότι υπάρχει ζωή εκτός από τα Minecraft και YouTube. Η σύζυγός του στάθηκε δίπλα του με υπομονή και κατανόηση,ούτως ώστε ο ερευνητής θωρακοχειρουργός να συνεχίσει τις έρευνες προς όφελος της ανθρωπότητας.-

 

12362 προβολές

One thought on “Από την Καλαμπάκα ο επιστήμονας θωρακοχειρουργός,ο οποίος ανέπτυξε τεστ αίματος,που προβλέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *