Πρέσπες: ομορφιά που σε κυριεύει

Νερά καθρέφτες με φόντο χιονισμένα τοπία… κατοικημένο νησάκι σε λίμνη…  αρχαίοι οικισμοί… ο ήλιος  να αντανακλά στις χιονισμένες κορυφές των βουνών… δάση οξιάς και καλαμιώνες…πελεκάνοι… πλινθόχτιστα σπίτια… και άλλα πολλά, που θα σας μείνουν αξέχαστα στις μαγευτικές Πρέσπες.

Οι λίμνες Πρέσπες αποτελούνται από τη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα. Ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Όταν σχηματίστηκαν ήταν μία ενιαία λίμνη, αλλά σε μια πορεία εκατομμυρίων χρόνων χώρισαν. Αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας αλλά και την πρώτη χαρακτηρισμένη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στην ανατολική Ευρώπη, το λεγόμενο «Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών». Αποτελούν σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού καθώς και του Όρους Βαρνούντα και είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «NATURA 2000″.

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας θα βρείτε τον παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων με αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής καθώς και πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες. Στους δρόμους του χωριού ή ανάμεσα στις καλαμιές της Μεγάλης Πρέσπας είναι πιθανό να δείτε να κυκλοφορεί αμέριμνο το προστατευόμενο είδος «μίνι αγελάδας» της περιοχής!

Στη Μικρή Πρέσπα θα βρείτε το νησί του Αγίου Αχιλλείου, τον «ομφαλό» της Πρέσπας με πολλούς βυζαντινούς ναούς και 21 μόνιμους κατοίκους. Αποτελεί ένα από τα δυο κατοικημένα νησιά μέσα σε λίμνη στην Ελλάδα (το άλλο είναι το νησάκι των Ιωαννίνων).

Το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, μία από τις γραφικότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώνεται με την στεριά με μια πεζογέφυρα 600 μέτρων και πρόκειται για ένα κατοικημένο νησί σε λίμνη που αποτελεί συνάμα και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, μια κιβωτό ζωής και πολιτισμού καθώς διαθέτει πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, με κορυφαίο τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.

info: Εκεί κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα περίφημα «Πρέσπεια».

Μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα και ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Γερμανός αλλά και τα υπόλοιπα χωριά των Πρεσπών (Πύλη,Πυξός και Βροντερό της Μεγάλης Πρέσπας καθώς τα χωριά Λαιμός, Μηλιώνα, Πλατύ, Καλλιθέα, Λευκώνας, Καρυές, Οξιά και Μικρολίμνη της Μικρής Πρέσπας) για να θαυμάσετε τις παλιές εκκλησίες και τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια.


Στις Πρέσπες ζουν40 είδη θηλαστικών, 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ψαριών, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Στις λίμνες ζουν δύο είδη πελεκάνου,ο ροδοπελεκάνος και ο αργυροπελεκάνος, με το δεύτερο να είναι και σπάνιο παγκόσμιο είδος.

Πέρα από κολύμπι, ψάρεμα και κωπηλασία, οι Πρέσπες ενδείκνυνται κατ’εξοχήν για bird watching, αφού στην περιοχή υπάρχουν τέσσερα παρατηρητήρια(στην Κούλα, την Παλαιά Πύλη, την Μικρολίμνη και την Βρωμολίμνη).

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαστρονομίας της περιοχής είναι το υπέροχο πρωινό φτιαγμένο από τους ντόπιους με μεράκι… τραχανά σπιτικό, τηγανόψωμα, λαλαγγίτες, αυγά φρέσκα, μαρμελάδες σπιτικές… «η εκδίκηση της χοντρής» ονομάζει το πρωινό της η κυρία του ξενώνα που μας φιλοξένησε…φάτε άφοβα, δεν παχαίνει ομορφαίνει! Απολαύστε λιμνίσια ψάρια και φασολάδασε κάποια από τις ταβέρνες και αφήστε την ηρεμία του τοπίου να γαληνέψει την ψυχή σας.

lovelovetip: Ξεχάστε την πίεση και το άγχος και αναζητήστε τους βαρκάρηδες του χωριού για μία βόλτα στα Ασκηταριά, που σκαρφαλωμένα στα βράχια χρησίμευαν ως καταφύγια εξόριστων και ασκητών.by : Γιώτα Μαγκούρα

1177 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *