Η «πόλη των μανιταριών»

Καλώς ήρθατε στα Γρεβενά, στη χώρα των μανιταριών και των…. «μανιταροαγαλμάτων»!!!!

Αναμφισβήτητα, τα Γρεβενά είναι ο τόπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τα μανιτάρια και αποτελεί πρότυπο «μανιταρο-ανάπτυξης» στα Βαλκάνια.

Το Νοέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκε επίσημα «Πόλη των Μανιταριών».

H συλλογή, οι τρόποι κατανάλωσης, οι συνταγές μαγειρικής, οι τεχνικές συντήρησης, οι λαϊκές ονομασίες, οι παροιμίες και οι μύθοι, που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα μανιτάρια, αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης, λαογραφίας, ιστορίας και οικονομίας.

Στο κέντρο των Γρεβενών υπάρχει ένας πολυσύχναστος πεζόδρομος που ενώνει  τις δυο κεντρικές πλατείες, την πλατεία Αιμιλιανού, με τα κανόνια και την πλατεία του Ρολογιού, και εκεί βρίσκεται όλη η κοσμική ζωή της πόλης, με πλήθος εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και καφέ .

Βλέπεις παντού μανιτάρια  – που έβαλε στη ζωή των Γρεβενών ο πρωτοπόρος ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας όπως επίσης και Δυτικής Μακεδονίας!

Πανέμορφα  μαγαζάκια προσφέρουν μανιτάρια, αποξηραμένα και σε διάφορα μορφές –σάλτσες, ζυμαρικά, ακόμα και λικέρ και γλυκά του κουταλιού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βοήθησε η προβολή του μανιταριού και η μετονομασία των Γρεβενών σε «πόλη του μανιταριού». Το φυσικό περιβάλλον των Γρεβενών ευνοεί την εμφάνιση ποικιλίας εδώδιμων και δηλητηριωδών μανιταριών, τέρποντας είτε την όραση είτε τον ουρανίσκο των συλλεκτών τους!!!

by Giota Magkoura

4229 προβολές

2 thoughts on “Η «πόλη των μανιταριών»

  1. Έχετε κάνει κάποιο λάθος, ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι δάσκαλος, πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας όπως επίσης και Δυτικής Μακεδονίας. ΔΕΝ είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου. Παρακαλώ διορθώστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *