Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το Πύργο?

Ο Πύργος, πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πόλη, που δεν πληροί τις αντικειμενικές προδιαγραφές που κάνουν έναν τόπο ιδανικό για προορισμό. Δεν βρέχεται από θάλασσα, δεν κατακλύζεται από έλατα, δεν περιβάλλεται από τείχη, δεν έχει γενικότερα κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα.
Όλα αυτά με την πρώτη σκέψη… Γιατί, για κάποιον που βλέπει πέρα από τα προφανή, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Καταρχάς ο Πύργος, μόνο και μόνο από το όνομά του, είναι ιδιαίτερος. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας μας με αρσενικό όνομα! Σύμφωνα δε, με την ιστορία είναι χτισμένος πάνω σε επτά λοφίσκους, εκ των οποίων, ο ψηλότερος επιλέχθηκε από τον κτηματία Τσερνοτά την εποχή της Τουρκοκρατίας, για να χτίσει τον πύργο του ώστε να μπορεί να επιβλέπει τα χωράφια και τα κοπάδια του. ‘Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Πύργος και ξεκίνησε να διαδραματίζει την ιστορία της.

Τον 19ο αιώνα, η καλλιέργεια της σταφίδας απέδωσε εντυπωσιακούς “καρπούς” και το εξαγωγικό εμπόριο έφερε τη χρυσή εποχή για την πόλη. Ο Πύργος αναδέχθηκε σε μεγάλο και ανταγωνιστικό συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο καθώς πέρα από το λιμάνι που διέθετε στο επίνειό της ,το Κατάκολο, δημιουργήθηκε και σιδηροδρομική γραμμή, η δεύτερη στη χώρα μετά την γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Επόμενο ήταν λοιπόν, να ανέβει το βιοτικό και ποιοτικό επίπεδο της πόλης και να χτιστούνε κομψά νεοκλασικά κτίρια με πρωτεργάτη τον μεγάλο αρχιτέκτονα της εποχής Ερνέστο Τσίλερ. Με την πάροδο των χρόνων όμως, οι ανάγκες άλλαξαν και η ζήτηση της σταφίδας άρχισε σταδιακά να περιορίζεται. Δυστυχώς, για τον Πύργο άρχισε η παρακμή, ενώ στη συνέχεια χτυπήθηκε και από σεισμούς, και πολλά από τα αρχοντόσπιτα χάσανε την αίγλη τους και εγκαταλείφτηκαν.

Σήμερα όμως ο Πύργος χάρη στην αγάπη και το μεράκι των κατοίκων της είναι μια σύγχρονη πόλη με αξιόλογο πνευματικό επίπεδο. Υπάρχουν φυσικά και αρκετά αξιοθέατα όπως, η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, η Δημοτική Αγορά, η Δημοτική πινακοθήκη, η Δημόσια Βιβλιοθήκη με 20.000 τόμους, η Αγία Κυριακή με το πρωτότυπο βυσσινί της χρώμα, το μνημείο δραχμής (ξέρουν κάτι?)και φυσικά τα εναπομείναντα νεοκλασικά κτίρια.

Αυτό όμως που “κλέβει την παράσταση” είναι το θέατρο “Απόλλων”, ο πολιτιστικός «πνεύμονας» της πόλης. Στο πέρασμα των χρόνων έχει υποδεχθεί θιάσους από Ελλάδα και εξωτερικό, έχει ανεβάσει όπερες , έχει φιλοξενήσει συναυλίες και έχει οργανώσει τις πρώτες προβολές του ομιλούντα κινηματογράφου. Ευτυχώς οι θεατρικές ομάδες του Πύργου ξαναέδωσαν ζωή στον “Απόλλωνα”. Παραστάσεις άρχισαν να λαμβάνουν χώρα, τα ωδεία και λοιποί φορείς άρχισαν να διοργανώνουν εκδηλώσεις και το θέατρο απέκτησε την παλιά του αίγλη. Εάν βρεθείτε στην πόλη μην διστάσετε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση.

 

Επίσης το στίγμα του πολιτισμού μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο με το διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικό φεστιβάλ για παιδιά και νέους. Ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια από μια ευφάνταστη ιδέα ανθρώπων που αγαπάνε τον πολιτισμό και τον κινηματογράφο και κατέληξε να γίνει θεσμός!

Κάθε Δεκέμβρη, εκατοντάδες άνθρωποι του σινεμά και του πολιτισμού έρχονται στον Πύργο αλλά και την Αμαλιάδα, τη Γαστούνη, τα Λεχαινά και τη Ζαχάρω, για να παρακολουθήσουν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.
Και φυσικά ο Πύργος σου προσφέρει και κάτι ακόμη… Μπορεί να γίνει το ορμητήριό σου για ιδανικές εξορμήσεις σε γειτονικούς προορισμούς όπως:Κατάκολο, αρχαία Ολυμπία , Επικούριος Απόλλωνας , Κυλλήνη, Ανδρίτσαινα , Δρυοδάσος Φολόης, ποταμός Νέδας και άλλοι ωραίοι προορισμοί του Νομού Ηλείας.

Λοιπόν; Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί η άποψη σου για τον Πύργο;

by: Κωνσταντίνα Ψαρρή

13599 προβολές

5 thoughts on “Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το Πύργο?

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση για τον Πύργο, τόπο καταγωγής μου!!!
    Θέλω να πω ακόμα ότι από εκεί κατάγονται άνθρωποι που από το 19ο ακόμα αιώνα είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση και κάποιοι έγιναν πολιτικοί διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο σε ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας. Και ακόμα ότι ο Πύργος είχε πολιτιστική κίνηση, όταν ακόμα σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και της ευρύτερης Ελλάδας, αυτό ήταν ακόμα ζητούμενο…

  2. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΛΑΤΣΗΣ ΔΩΡΙΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΔΗΜΑΡΧΙΑ..ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ?

    1. Μην ξεχνάμε και την Ελαιουργία Ξυστρή στην τοποθεσία » Λάπατο» που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου για περισσότερο από μισόν αιώνα.
      Ακόμη η Αγία Κυριακή στο εσωτερικό της έχει αγιογραφίες του σπουδαίου Ζακυνθινού Ταμβάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *