Μια μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα!

Στο κέντρο της όμορφης Πάτρας, στην βορειανατολική πλευρά της πλατείας Γεωργίου Α’, ο φημισμένος Γερμανός αεχιτέκτονας από την Σαξωνία, Ερνέστος Τσίλλερ, σχεδίασε μια μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου. Πρόκειται για το θέατρο Απόλλων, ένα πραγματικό στολίδι για την πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, την κοσμοπολίτικη Πάτρα.

Η αστική κοινωνία της Πάτρας χρηματοδότησε αυτό το έργο που θεμελιώθηκε το 1871 και ολοκληρώθηκε το 1872 μ.Χ. Χρησιμοποιήθηκαν τα ακριβότερα και πολυτελέστερα υλικά της εποχής, δείγμα της οικονομικής ευρωστίας της πόλης.
Ο Τσίλερ σχεδίασε ένα νέο κτίριο αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, ένα πραγματικό στολίδι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσωπικού του ύφους. Το θέατρο έχει πλατεία 108 θέσεων και 30 θεωρία σε δύο ορόφους. Εντυπωσιακή είναι και η ζωγραφική διακόσμηση του εξώστη, στην οποία επέλεξε θέματα μυθολογικού περιεχομένου. Η βελούδινη αυλαία, ο πολυέλαιος, ο υπέροχος διάκοσμος με τα αγάλματα προσδίδουν μεγαλοπρέπεια στο κτίριο και συμπληρώνουν την αισθητική του.

Έτσι, η Πάτρα αποκτά το λυρικό της θέατρο ακολουθώντας το πολιτιστικό πνεύμα της Δύσης, κάνοντας πρεμιέρα το 1872 με το μελόδραμα του Βέρντι «Χορός των μεταμφιεσμένων».

Το θέατρο Απόλλων γνώρισε μέρες ακμής και παρακμής ανάλογα με την ιστορική πορεία της Πάτρας. Από τις αρχές του 20ού αιώνα η διαχείριση περιήλθε στο Δήμο Πατρέων.

Σήμερα λειτουργεί σαν κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου με 238 άτομα χωρητικότητα. Είναι το εμβληματικό αρχιτεκτόνημα της πόλης, αλλά και ένα από τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασικά κτίρια.

Αξίζει να το επισκεφτείτε πόσο μάλλον να παρακολουθήσετε μια παράσταση σε αυτό το πραγματικό κόσμημα της Πάτρας!

by: loveloveteam

44856 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *