Ιστορίες: Σύμη, ένα στολίδι που επιπλέει στο Αιγαίο

Το καράβι προσεγγίζει το λιμάνι. Τα μάτια δε χορταίνουν να ατενίζουν αυτόν τον πίνακα ζωγραφικής που έχουν μπροστά τους.

Σύμη. Όμορφη. Έχει τη δική της μυρωδιά. Ελληνική. Ευωδία, που διαχέεται από τις αναρριχώμενες βουκαμβίλιες της άνοιξης, τα τοπικά εδέσματα και το θυμίαμα.

Μικρή σε έκταση. Φημισμένη στα πέρατα του κόσμου ένεκεν του κάλλους και του Φύλακά της. Ο εχθρός δεν δύναται να την ζυγώσει. Ρομφαία δίστομη τον εμποδίζει.

Νερά διάφανα και καθάρια αγκαλιάζουν τις ακτογραμμές της. Το γαλάζιο του Αιγαίου, σε όλες του τις αποχρώσεις, σαγηνεύει τον επισκέπτη.

Τα σπίτια είναι τολμηρά σε πολυμορφία και στολισμένα με χρωματική ελευθεριότητα, παντρεύοντας το χθες με το σήμερα.

Συντελεί ένα μείγμα αιγαιοπελαγίτικης και φρουριακής αρχιτεκτονικής με ενετικά στοιχεία, που γαληνεύουν τους τραχείς, αυστηρούς κι επιβλητικούς της βράχους, αφήνοντας μια μετάγευση αρμονίας.

Θαρρείς πως ο χρόνος αγκυροβόλησε εκεί, σε εκείνο το έργο τέχνης. Το ρεύμα της Δύσης δεν κατάφερε να αλλοιώσει κατά πολύ τον χαρακτήρα και την αίγλη της.

Οι ντόπιοι καλωσορίζουν πηγαία, με λεβεντιά και περίσσεια αρχοντιά τον περιπατητή, που επιθυμεί να γνωρίσει την Σύμη, κρένοντάς του: «Καλημέρα».

Πώς να μην αγαπήσεις αυτό το ιστορικό κομμάτι Γης, όπου ταξίδεψες; Το φυλάς καλά μέσα σου, ωσάν ακτινοβόλο θησαυρό του Αιγαίου.

Κάθε έκτη του Σεπτέμβρη, το νησί φοράει τα γιορτινά του. Πανηγυρίζει. Φέγγει. Ακτινοβολεί. Ημέρα μεγάλη. Τιμάται η ανάμνηση του θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς ή τις Κολασσαίς. Ο κόσμος χαίρεται. Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα κι αντιλαλούν από την Μεσόγειο σε ολάκερη την υφήλιο προσκαλώντας τους πιστούς.

Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, η αγάπη, η πίστη κι η ελπίδα του ανθρώπου, ανταμείβεται με την αναγγελία ότι το μπουκάλι, που ταξίδεψε από κάποια γωνιά της Γης και διέσχισε τις θάλασσες, έφτασε στον προορισμό του, σε τούτη την σπιθαμή των Δωδεκανήσων.

Πανορμίτης. Επαέ, θαυμαστά, ανεξήγητα με τη λογική, πραγματώνονται οι σκέψεις, οι πόθοι και τα αιτήματα του ανθρώπου.

Σύμη, σε ευχαριστώ που ανταμωθήκαμε.

Ήταν η ιστορία της Αγγελικής Τριάντη.

Στείλε μας τη δική σου τρελή ή…βαρετή (νομίζεις!) ιστορία στο info@lovelovegreece.com και μοιράσου τις εμπειρίες σου από την όμορφη χώρα μας.

1932 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *