Ταξίδι στο νησί της μαστίχας: τρίτη μέρα

Η επόμενη ημέρα θα αφιερωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στα περιβόητα Μαστιχοχώρια. Η νότια Χίος, η Χίος της απαράμιλλης μοναδικότητας , προσφέρεται για βοτσαλωτές παραλίες ασύγκριτης ομορφιάς, περιήγηση σε μεσαιωνικά χωριά, σπιτικούς καφέδες σε πλακόστρωτες πλατείες που σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή και φυσικά στάσεις ενδιάμεσα για να έρθεις σε επαφή με την όψη, την αφή και την μυρωδιά του δέντρου της μαστίχας, τον σχίνο.

Τα Μαστιχοχώρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επίσκεψη στα Μεστά. Το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών είναι ένα κλειστό πυκνοκατοικημένο πεντάγωνο με λαβυρινθώδη σοκάκια και βυζαντινή αίσθηση. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και ο έντονος χαρακτήρας τους θα σε κρατήσουν για ώρες να χαζεύεις και να χάνεσαι…

Λίγο παραπέρα θα οδηγηθείς στο Πυργί, το γνωστό από λαογραφικής, αρχαιολογικής αλλά και γλωσσικής άποψης χωριό, καθώς εκεί θα προσπαθήσεις αρκετά να αποκωδικοποιήσεις τη βαριά χιώτικη ντοπιολαλιά, τα “πυργούσικα”. Γνωστό φυσικά για τα περιβόητα ξυστά του οικοδομήματα με ασπρόμαυρα γεωμετρικά μοτίβα, το Πυργί πλημμυρίζει από γραφικότητα, ιστορικότητα και ιδιαιτερότητα.

Ούτε 6χλμ από εκεί θα συναντήσεις και το χωριό των Ολύμπων, μεσαιωνικό επίσης, το οποίο μπορείς να συνδυάσεις  με το σπήλαιο σταλακτιτών και σταλαγμιτών και μια υπέροχη πλατεία στην οποία δε θα αρνηθείτε να καθίσετε για φαγητό και ουζάκι. Η επιλογή για επιπλέον ιδιαίτερα χωριά, όπως η Βέσσα, τα Αρμόλια, την Καλαμωτή είναι φυσικά ευπρόσιτη καθώς οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, ωστόσο μια βουτιά στην μαγική παραλία του Εμπορειού, τα Μαύρα Βόλια, θα αποζημιώσει τον ποδαρόδρομο και θα σου χαρίσει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην κρυστάλλινη παραλία των μαύρων βοτσάλων, που προέκυψαν ύστερα από έκρηξη ηφαιστείου.

Ο δρόμος της επιστροφής μετά από αυτή τη μεσαιωνική περιήγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με μια μπυρίτσα δίπλα στο κύμα, στο χωριό του Καταρράκτη. Η μέρα κλείνει γεμάτη εικόνες και αυτή κι εσύ επιβεβαιώνεις την επιλογή σου να έρθεις στη Χίο ολοένα και περισσότερο.

Η τέταρτη μέρα θα σε ολοκληρώσει….

by: Ρένα Πιτσάκη

4850 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *