Ταξίδι στο νησί της μαστίχας: τελευταία μέρα

Στον αντίποδα αυτής της ομορφιάς των νοτίων, βρίσκεται η άγρια φύση της βόρειας Χίου, που έρχεται να συμπληρώσει την ποικιλομορφία του νησιού. Η υπομονή και αυξημένη προσοχή που χρειάζονται στις αλλεπάλληλες στροφές του βουνού του Αίπους, για να φτάσει κανείς στο βόρειο τμήμα, θα δικαιώσει η εναλλαγή των εικόνων μιας Χίου που ως τώρα δε γνώρισες…

Ένα πέρασμα από το χωριό της Λαγκάδας για ψαροταβέρνες και ουζάκι δίπλα στο λιμανάκι, θα σε ξαποστάσει για να συνεχίσεις την περιήγηση στη Βόρεια Χίο, τη Χίο των εφοπλιστάδων και των ναυτικών. Το χωριό των Καρδαμύλων, το χωρίο των καραβοκύρηδων είναι η άλλη όψη της Χίου, που θα σε συναρπάσει!

Κάνε μια στάση στην παραλία του Ναγού και του Γιόσωνα με καλή παρέα για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Χωριά όπως τα Φυτά και το Βίκυ είναι εναλλακτικές επιλογές της Βόρεια Χίου που δε θα σε απογοητεύσουν. Φτάνοντας στο πιο βόρειο κομμάτι της Χίου, αξίζει να σταματήσεις στην Βολισσό και το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδα του νησιού!

Φυσικά δε θα μπορούσες να αποχαιρετίσεις το νησί χωρίς μια επίσκεψη στη Νέα Μονή της Χίου, μνημείο διεθνούς σημασίας (UNESCO) του 11ου αιώνα στολισμένο με μοναδικής δεξιοτεχνίας ψηφιδωτά. Η άλλοτε πευκόφυτη περιοχή, οδηγεί σε ένα απομονωμένο μονοπάτι που δεσπόζει η Μονή, σε ένα τοπία μοναδικής γαλήνης και κατάνυξης. Εντός της Νέας Μονής θα έχεις την ευκαιρία να αναγνωρίσεις «θησαυρούς» ιστορικής σημασίας για το νησί.

Το βράδυ πριν την αναχώρηση σκέφτεσαι πόσο μεγάλο είναι το νησί και πόσα πράγματα δεν πρόλαβες να δεις. Αυτόματα αρχίζουν τα σχέδια για την επόμενη επίσκεψη σου. Κάνεις εναλλακτικά σχέδια για το αν θα ξαναέρθεις με οικογένεια, με το σύντροφο σου ή με παρέα. Νιώθεις ότι το νησί προσφέρεται και για τις τρεις επιλογές. Προσπαθείς να ξοδέψεις κάθε λεπτό από το τελευταίο βράδυ και σε βρίσκει το ξημέρωμα. Πάντα συντροφιά με τη θέα της θάλασσα, τους αέρηδες που επιβάλλουν το βράδυ μια λεπτή ζακετούλα και τις μυρωδιές της Χίου!

Εις το επανειδήν….

by: Ρένα Πιτσάκη

3436 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *