Ταξίδι στο νησί της μαστίχας: δεύτερη μέρα

Τη δεύτερη μέρα η εξερεύνηση του νησιού θα ξεκινήσει από τις πλησιέστερες περιοχές της κεντρικής Χίου. Η πρώτη εξ’ αυτών είναι ο Βροντάδος, με τα λαβυρινθώδη  δρομάκια, που ούτε οι Χιώτες δε ξέρουν να ξεχωρίσουν! Όσο κι αν χαθείς μέσα σ’ αυτά όμως, οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε ένα από τα δύο υψώματα, της Παναγίας Ερυθιανής ή της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, που οι φωτογραφίες τους προσφέρουν κάθε Πάσχα ένα υπερθέαμα, λόγω του εθίμου του Ρουκετοπόλεμου.

Ψάχνοντας το δρόμο της επιστροφής θα περάσεις από τη Δασκαλόπετρα, που πήρε το όνομά της από τον μύθο για το βράχο όπου δίδασκε ο δημιουργός των επών, Όμηρος. Σύμφωνα με αυτό τον μύθο, ο ποιητής συνήθιζε εκεί να διδάσκει παίζοντας λύρα, την ώρα που η καταγάλανη βοτσαλωτή παραλία της Δασκαλόπετρας, συνόδευε τις απαγγελίες του.

Ο δρόμος της επιστροφής θα σε εξαναγκάσει σε μια ακόμα στάση: τα μυλαράκια στα Ταμπάκικα. Πρόκειται για τρεις μύλους που χτίστηκαν πάνω σε έναν λιμενοβραχίονα από τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελούν δείγμα της βιομηχανικής παραγωγής του νησιού. Εκτός αυτών είναι και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Χίου!

Μια ακόμη περιοχή που αξίζει να αφιερώσεις μια ποδηλατάδα στην κεντρική Χίο, είναι ο Κάμπος. Ο Κάμπος της Χίου, αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικιστικό σύνολο στο νησί, καθότι χαρίζει τις μυρωδιές και τα χρώματα του σε μια μεγάλη έκταση της κεντρικής Χίου. Τοπική αρχιτεκτονική με κτίρια από “θυμιανούσικη πέτρα”, φυσικό τοπίο με τεράστιες εκτάσεις περιβολιών με “μανταρινοπορτόκαλα”, διάχυτη γενουάτικη ιστορία από τον 14ο ακόμα αιώνα, είναι μόνο μερικά στοιχεία που πρωτοσυναντάει κανείς.

Υψηλοί τοίχοι, στενά δενδροσκέπαστα σοκάκια, τα οποία αποτελούν τη γειτονιά παλαιών αρχοντικών σπιτιών της Χίου, διακοσμημένες αυλές, αριστοκρατικά πορτοπαράθυρα και μαγγανοπήγαδα είναι μερικά ακόμα. Μερικά από αυτά τα αρχοντικά θα έχεις την ευκαιρία να τα βρεις ανοιχτά για το κοινό. Σημείωσε την ποδηλατάδα και μη διστάσεις να κόψεις από μερικά κλαδιά που “κρέμοντα锨στο σοκάκι ένα χιώτικο μανταρίνι στα κλεφτά!

Περίπου 16χλμ από την κεντρική Χίο βρίσκεται ένα δυσπρόσιτο χωριό-μνημείο, ο Ανάβατος, ο “Μυστράς της Χίου”, όπως τον αποκαλούν μερικοί. Χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω έναν δύσβατο κωνικό βράχο, δίνει την εντύπωση πλέον ενός εγκαταλελειμμένου άλλοτε οχυρού, με πυκνή κατοίκηση από χαμηλά πέτρινα σπιτάκια. Η μεσαιωνική του δομή θα σε παρασύρει και αυτή σε άλλες εποχές και μια βόλτα στο διπλανό χωριό, τα Αυγώνυμα θα σου προσφέρει ένα καφέ ξεκούρασης και φαγητό με απίστευτη θέα χωρίς να σε αποσυνδέσει ούτε λεπτό από το μεσαιωνικό κλίμα.

Ανυπομονείς για την τρίτη μέρα…

by Ρένα Πιτσάκη

1262 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *