Μέσα στο ανατολικό Αιγαίο δίπλα στο Ικάριο Πέλαγος…

Η Σάμος, νησί γνωστό για το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα του και φυσικά το νέκταρ κρασί του, το μοσχάτο, δεσπόζει καταμεσής του ανατολικού Αιγαίου και δίπλα στο Ικάριο πέλαγος και τα παράλια της Τουρκίας. Νησί γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, καθότι γενέτειρα του Πυθαγόρα, είναι κάθε χρόνο πόλος έλξης λόγω του μοναδικού συνδυασμού του σε ιστορία, οργιώδη βλάστηση, τουριστικά αξιοθέατα και μαγευτικές παραλίες. Στις αρχαίες πηγές, η Σάμος εμφανίζεται με πολλά ονόματα: «Υδρηλή», λόγω των πηγών της, «Μελάμφυλλος», «Μελάνθεμος», «Φυλλίς» και «Ανθεμίς», για την πλούσια βλάστησή της και «Δρυούσα» και «Κυπαρισσία» για τα δέντρα της.  Ωστόσο το όνομα Σάμος εμφανίζεται σταθερά στις αρχαίες πηγές και μάλλον προέρχεται από μια αρχαία ρίζα (sama), που σημαίνει τόπο με ψηλά βουνά.

Πρόκειται λοιπόν για νησί που έχει να προσφέρει στους λάτρεις της φύσης, ειδυλλιακά ολάνθιστα τοπία με ποικιλόμορφη χλωρίδα. Ο συνδυασμός της πλούσιας βλάστησής της με τις αιγαιοπελαγίτικες παραλίες της, καλύπτουν όλα τα γούστα. Θερινές εξορμήσεις στην παραλία της Τσαμαδού, με την γραφική της κατάβαση και τα λευκά βότσαλα, στο Μικρό και Μεγάλο Σειτάνι (περιοχή δύσκολη στο περπάτημα, αλλά το μονοπάτι θα σας ανταμείψει), στη Χρυσή άμμο του Μαραθόκαμπου, με μια χροιά μοναχική αλλά και κοσμοπολίτικη συνάμα, είναι όλες επιλογές που θα στιγματίσουν το ταξίδι σας στη Σάμο. Επίσης για τους επισκέπτες πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερη αξία έχει το διεθνώς αναγνωρισμένο μνημείο από την UNESCO , το Ηραίον καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου και Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου. Μια στάση στο αμφίστομο Ευπαλίνιο Όρυγμα, σήραγγα του 6ου αιώνα π.Χ -τότε υδραγωγείο-, καθώς και το σπήλαιο του Πυθαγόρα, στους πρόποδες του όρους Κέρκη, είναι επίσης σημεία αναφοράς του νησιού.


(Πυθαγόρειο via: restck1989)

Επιχειρήστε ξέγνοιαστες βόλτες στα όμορφα χωριά της Σάμου, όπως είναι η Άμπελος, το Κοκκάρι, ο Μαραθόκαμπος, και το Πάνδροσο, τα οποία θα σας προσφέρουν «μυρωδιά» πλατείας χωριού και φυσικά την μοναδική φιλοξενία που μόνο οι νησιώτες ξέρουν να προσφέρουν. Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε το Βαθύ, τη χώρα του νησιού, έναν τόπο φυσικού κάλους με αναλλοίωτα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που έχει ανακηρυχθεί «παραδοσιακός οικισμός», γνωστός εκτός των άλλων για τη μεγάλη εκκλησιαστική συλλογή της βυζαντινής περιόδου.


(Βαθύ via: restck1989)

Σάμο θα πας γιατί οι επιλογές είναι πολλές και σε ανταμείβουν όλες. Σάμο θα πας γιατί θα συνδυάσει το μάτι σου καταγάλανες θάλασσες μαζί με πεύκα, εσπεριδοειδή και αμπελώνες. Σάμο θα πας για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα σοκάκια που σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή, πιο αγνή και πιο νησιωτική. Σάμο θα πας για μπάνια σε παραλίες οργανωμένες ή ελεύθερες, βοτσαλωτές ή αμμουδιές, κοσμικές ή ερημικές. Σάμο θα πας για το καλό φαγητό, τον γλυκόπιοτο ντόπιο οίνο τους και την ζεστή φιλοξενία τους.  Σάμο θα πας γιατί έχει χρώμα Αιγαίου!

by: ste_liout

7146 προβολές

One thought on “Μέσα στο ανατολικό Αιγαίο δίπλα στο Ικάριο Πέλαγος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *