Οι «Σειρήνες» του Αργοσαρωνικού

Ο κοσμοπολίτικος αέρας τους; Το αρχοντικό ταπεραμέντο και η αριστοκρατική αύρα τους; η λαμπρή και πολυσήμαντη ιστορία τους ή μήπως τα γραφικά καλντερίμια «πνιγμένα» από τις βουμκαβίλιες που δένουν τόσο μοναδικά με το βαθύ «μπλε» του Αργοσαρωνικού; δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν τις Σπέτσες τόσο ερωτεύσιμες…και σαν άλλες Σειρήνες μαγεύουν όποιον υπόκειται στη γοητεία τους!

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις Σπέτσες…

Οι Σπέτσες συγκαταλέγονται στα νησιά του Αργοσαρωνικού και υπάγονται διοικητικά μαζί με τις νησίδες Σπετσοπούλα, Άγιος Ιωάννης και Μικρό Μπούρμπουλο, στο Δήμο Σπετσών, και στη περιφέρεια Αττικής. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η ομώνυμη πόλη των Σπετσών. Η εξαιρετικά κοντινή απόσταση του, από τη στεριά, το καθιστά τόσο εύκολα προσβάσιμο και ίσως και τόσο δημοφιλές. Η πρόσβαση γίνεται με δύο τρόπους . Είτε παίρνοντας δελφίνι ή καταμαράν από το λιμάνι του Πειραιά φτάνοντας σε 2 ώρες και 30 λεπτά στις Σπέτσες, είτε οδικώς με το αυτοκίνητό σας ή το λεωφορείο μέχρι την Κόστα του Νομού Αργολίδας και μετά με καϊκάκι ή θαλάσσιο ταξί φτάνοντας σε 10 λεπτά.

Ανοίγοντας το βιβλίο της ιστορίας…

Το αρχαίο όνομα των Σπετσών ήταν «Πιτυόνησος» και «Πιτυούσα».  Οι Καταλανοί , οι Γενουάτες, οι Ενετοί, οι Φράγκοι, οι Τούρκοι, και οι Αρβανίτες Χριστιανοί ήταν μερικοί από τους λαούς που εγκαταστάθηκαν στο νησί στο πέρασμα των αιώνων. Το 1770, οι γενναίοι κάτοικοι των Σπετσών έλαβαν μέρος στη Ρωσοτουρκικό πόλεμο με αποτέλεσμα το νησί να υποστεί μεγάλες καταστροφές.  Ιδιαίτερη ήταν όμως και η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εκτός του γεγονότος ότι  οι Σπετσιώτες ήταν αυτοί που ύψωσαν πρώτοι με τυμπανοκρουσίες και κανόνια το λάβαρο της Επανάστασης , έλαβαν μέρος και σε μια σειρά από ναυμαχίες. Ιστορική είναι η ναυμαχία της Αρμάτας, όπου κατατρόπωσαν τους Τούρκους! Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η φράση της Μπουμπούλινας, ΄»γενναία μου παλικάρια«, όταν ξεκίνησε η Επανάσταση, και είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες.

Σπέτσες μου κοσμοπολίτικες…

Οι Σπέτσες σήμερα αποτελούν ένα από τους πιο διάσημους και κοσμοπολίτικους προορισμούς. Είναι ένα κομψό και φινετσάτο νησί, που συνδυάζει τη μαγευτική ομορφιά με τη παράδοση! Πρώτη φορά, τα μοναδικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικά, εναρμονίζονται τόσο αριστοτεχνικά με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας . Το κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας, με το πανέμορφο νησιώτικο τοπίο του, αποτελεί πόλο έλξης για τους περισσότερους ντόπιους και τουρίστες του νησιού. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά, τα σπουδαιότερα μουσεία, όπως επίσης και το άγαλμα της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης Μπουμπουλίνας Λασκαρίνας.

Η διαδρομή μέχρι το παλιό λιμάνι, είναι ιδιαίτερα γραφική. Από τη μία τα επιβλητικά νεοκλασικά και από την άλλη υψηλής αισθητικής εστιατόρια και ξενοδοχεία, σε κάνουν να πιστεύεις πως βρίσκεσαι σε ένα μεγαλειώδες μέρος!

Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι σε όλο το νησί δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα κάτι που σίγουρα συντελεί στη μοναδικότητα του. Ωστόσο για τις μετακινήσεις σας μπορείτε να νοικιάσετε ένα μηχανάκι.

Παρότι λόγω της μικρής έκτασής τους, δε φημίζονται για τις πολλές παραλίες τους, υπάρχουν μερικές καλές επιλογές όπως η παραλία της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, της Ξυλοκέρτζας, του Αγίου Μάμμα και της Ζωγεριάς.

Όποτε και να αποφασίσετε να πάτε στις Σπέτσες, είτε για Σαββατοκύριακο, είτε για διακοπές το σίγουρο είναι τα αρώματα και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αυτού του ονειρικού νησιού θα σας «μεθύσουν»….

by peniqueen…follow me on instagram

4226 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *