Αυτή η ελληνική πόλη έχει τον δικό της…χαρακτήρα!

Η πρώτη γνωριμία με τον Πειραιά..

Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Αθήνας, βρίσκεται ο Πειραιάς, το επίνειό της και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και αλλά της ανατολικής Μεσογείου. Η περιοχή του Πειραιά φαίνεται να κατοικείται ήδη από τη νεολιθική περίοδο και έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο ακμής στην κλασική εποχή, όταν ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά σε δήμος, αποτελώντας συγκεκριμένα έναν από τους δήμους του άστεως της αρχαίας Αθήνας.

 

Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους στην Αθήνα το 1834 μ.Χ., ξεκίνησε μια περίοδος ανάπτυξης της πόλης, με την σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της και τον άρτιο πολεοδομικό της σχεδιασμό με βάση το σύστημα που εφάρμοσε ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος στον σχεδιασμό του αρχαίου Πειραιά, που αποτελεί πρότυπο πολεοδομικού σχεδιασμού μέχρι και σήμερα. Μάλιστα ο Πειραιάς είχε προταθεί το 1832 από τον αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, για πρωτεύουσα της Ελλάδας η οποία θα επεκτεινόταν σταδιακά προς την Αθήνα, αλλά τελικά έγινε το αντίστροφο αφού επιλέχθηκε η Αθήνα για πρωτεύουσα και ο Πειραιάς αργότερα ενσωματώθηκε στην περιφέρεια πρωτευούσης.
Ο Πειραιάς στην σύγχρονη εποχή, είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας, ενώ διαθέτει τον μεγαλύτερο λιμένα της Ευρώπης και τον τρίτο στον κόσμο σε επιβατική κίνηση, καθώς μέσω αυτού συνδέονται ακτοπλοϊκά, τα νησιά του Αιγαίου. Ως τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από πληθώρα μέσων: λεωφορεία, τρόλεϊ, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, το Τραμ Αθήνας και το Μετρό Αθήνας, προς το παρόν από την παλαιά γραμμή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και μελλοντικά από την επέκταση της γραμμής του μετρό, ενώ συνδέεται και με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.

Κάτω στον Πειραιά…στα Καμίνια!
Μπορεί οι ανοιξιάτικες επιλογές μας, κατά κανόνα να καταλήγουν με βόλτες στα «λουλουδιασμένα» μονοπάτια του Φιλοπάππου, και απογευματινές περαντζάδες στην Πλάκα και τα Αναφιώτικα, όμως τι θα ήταν η άνοιξη χωρίς λίγη θέα στη θάλασσα; Τι θα ήταν τα καλοκαιρινά βραδάκια χωρίς τις πειραιώτικες βόλτες;

Μπροστά από τον Σαρωνικό κόλπο, απλώνεται μια πόλη με μεγάλη ιστορία, μια πόλη «με φτώχεια, καλή καρδιά μα και γκρίνια!». Καμίνια, Παλαιά Κοκκινιά, Καστέλα… μερικές από τις συνοικίες του Πειραιά. Αμέτρητα τραγούδια έχουν γραφτεί για τη γοητεία της πόλης αυτής, για το λιμάνι της, για το μόχθο των κατοίκων της.

Ξεκίνα μια όμορφη βόλτα, για να τον γνωρίσεις, από τον μεγάλο πεζόδρομο πλάι στη θάλασσα, που συναντά σε πολλά σημεία τα αρχαία τείχη του Θεμιστοκλή, και συνεχίζει πλάι από τα πολυτελή γιοτ της Μαρίνας Ζέας, (αν αναζητάς άλλη μια δόση ρομαντισμού, χρησιμοποίησε τα σκαλάκια που κατεβαίνουν στη θάλασσα και…άραξε!). Από το Πασαλιμάνι που αγκαλιάζει τον λόφο του Προφήτη Ηλία, μπορείς να «σκαρφαλώσεις» στη Καστέλλα για να απολαύσεις την θέα από ψηλά.

 

Το σεργιάνι στα δρομάκια με τα νεοκλασικά σου δημιουργούν πολλά συναισθήματα. Μην παραλείψεις να πιεις το ουζάκι σου που συνοδεύεται με πειραιώτικους μερακλίδικους μεζέδες, πλάι στο κύμα.

 

«Η θάλασσα του Πειραιά, απ’ όλες είναι πιο γλυκιά»

 

by «contessinasasa»
follow me on instagram

5796 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *