Αυτό είναι το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό αριστούργημα της Αθήνας

                        Ζεις στην Αθήνα και ψάχνεις ένα ωραίο μέρος να κάνεις τη βόλτα σου; Ένα μέρος μακριά από τα στενά του κέντρου και τις πολυκατοικίες για να πάρεις τον αέρα σου, χωρίς να πρέπει να ξενιτευτείς, αλλά ταυτόχρονα να σου δίνει πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας και ενασχόλησης με επιλογές που δεν τις ζεις σε καθημερινό επίπεδο λόγω της ιδιαιτερότητας τους;  Είτε λοιπόν μένεις στην Αθήνα, είτε στα όρια της Αττικής, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος αυτής της πανέμορφης χώρας, πρέπει μία φορά έστω στη ζωή σου να επισκεφτείς αυτό το κόσμημα πολιτισμού πού στολίζει την πόλη της Αθήνας. Δεν είναι άλλο φυσικά από το εντυπωσιακό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λίγα λεπτά λοιπόν από το κέντρο της Αθήνας, χρειάζονται για να βρεθείς σε αυτή την αξιοθέατη έκταση, καθώς η πρόσβαση γίνεται ακόμα πιο εύκολη αφού το ίδρυμα έχει μεριμνήσει για σένα με δωρεάν μετακίνηση από και προς αυτό! Ναι ναι καλά άκουσες! Φτάνει μόνο να βρεθείς στην πλατεία Συντάγματος και να αναζητήσεις την στάση του μικρού λεωφορείου, πού θα σε μεταφέρει σε αυτό! Τις καθημερινές ημέρες το λεωφορειάκι περνάει ανά μία ώρα, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα δρομολόγια αυξάνονται με το λεωφορειάκι να περνάει από την στάση του Συντάγματος ανά μισή ώρα!

Εμείς πήραμε το λεωφορειάκι και βρεθήκαμε μετά από 15 λεπτά περίπου στην είσοδο του Ιδρύματος, όπου και σε αφήνει.  Εντυπωσιάζεσαι ακόμα και με την πρώτη εικόνα που λαμβάνεις μόλις πρωτοαντικρίσεις τις πελώριες εγκαταστάσεις του. Διασχίσαμε το μεγάλο κανάλι στα δεξιά μας και βρεθήκαμε ανάμεσα στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπου και εκεί θα βρεις την υποδοχή από την οποία ξεκινούν οι ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται στο χώρο του Ιδρύματος για τους επισκέπτες. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα στους εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους που το περιβάλλουν. Μην διστάσεις να ρωτήσεις στην υποδοχή τις πληροφορίες, που θέλεις να λάβεις ώστε να συμμετάσχεις και εσύ στις ξεναγήσεις ή να ξεκινήσεις μόνος σου να περιηγείσαι στο Ίδρυμα. Στην υποδοχή επίσης, μπορείς να προμηθευτείς, ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι στο οποίο θα βρεις όλες τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε ημέρα στο Ίδρυμα, πληροφορίες για την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και έναν χάρτ,η για να σε καθοδηγήσει σε όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων. Ο χάρτης είναι πολύ κατατοπιστικός και σε βοηθάει να διασχίσεις με τη σωστή σειρά τις εγκαταστάσεις.

Ο διάσημος και καταξιωμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano, που κατασκεύασε αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα έχει σχεδιάσει τα πάντα με τόση ισορροπία, ώστε κατά τον περίπατο σου να διαισθάνεσαι στον χώρο μία αρμονία και ηρεμία που σε ξεκουράζουν και σε αποσπούν από την καθημερινότητά. Στο χώρο μπορείς να κανείς την βόλτα σου στα πανέμορφα πάρκα και στα κτήρια του Ιδρύματος, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, το οποίο μπορείς να νοικιάσεις από εκεί. Οι δραστηριότητες που διεξάγονται καθημερινά είναι πολλές και ποικίλουν. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα από αθλητικές δραστηριότητες για να γυμνάσεις το σώμα σου, μέχρι ενημερωτικά προγράμματα που αφορούν διάφορες ενδιαφέρουσες θεματικές, όπως αυτήν της τεχνολογίας, αν είσαι ενήλικας. Πολλές όμως είναι και εκείνες οι δραστηριότητες, που αφορούν τα παιδιά με εποικοδομητικούς τρόπους ψυχαγωγίας τους. Μπορείς να απολαύσεις μία από τις άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πραγματοποιούνται κάθε τόσο στο Ίδρυμα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες ή να παρακολουθήσεις μία παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η αίθουσα της οποίας εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Μην παραλείψεις να ανέβεις μέχρι το κτίριο του Φάρου, που σε μαγεύει με την απλότητά του και με την θέα που σου προσφέρει καθώς «ξαπλώνει» στα πόδια του η πόλη της Αθήνας.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε φυσικά ένα ακόμα πολύ σπουδαίο κομμάτι αυτού του Ιδρύματος, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εύκολα προσβάσιμη στον καθένα, σε έναν εντυπωσιακό ευήλιο χώρο που συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία και σου δημιουργεί την επιθυμία να θέλεις να απολαύσεις την ανάγνωση ενός βιβλίου από το Δανειστικό τμήμα, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για ενήλικες και παιδιά. Η συνεργασία της με τη Βρετανική βιβλιοθήκη, έχει αποφέρει ως αποτέλεσμα τον ευέλικτο σχεδιασμό της, ο όποιος μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και σεμινάρια, καθώς μπορεί και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Προγραμμάτισε λοιπόν, την επίσκεψή σου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς οι καθημερινές εκδηλώσεις που διεξάγονται είναι πολλές και ενδιαφέρουσες για μεγάλους και παιδιά, και σε καλούν να τις παρακολουθήσεις καθώς αυτό το ίδρυμα Ναι! φτιάχτηκε για σένα! Φτιάχτηκε για να δώσει φως στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό!

                                                                                  by contessinasasa follow me on instagram

 

2800 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *