Παρασυρθείτε στη μαγεία του Αγγίτη ποταμού

Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος από τους παραπόταμους του Στρυμόνα ποταμού, με περίπου 75 χλμ μήκος. Αρκετές είναι οι αναφορές ιστορικών από αρχαιοτάτων χρόνων γι αυτόν, καθώς αποτελούσε πάντα κομβικό σημείο της περιοχής. Πηγές του ποταμού βρίσκονται τόσο στην πόλη της Δράμας, στα «τενάγη των Φιλλίπων» αλλά και στο χωριό Αγγίτης. Οι πηγές αυτές ενώνονται στο χωριό Συμβολή και ο ποταμός ξεκινάει μια δαιδαλώδη πορεία ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην Αλιστράτη Σερρών.


(click by: maria_overreactive)

Το Φαράγγι του Αγγίτη ή «Τα Στενά της Πέτρας» ή «Διώρυγα» ή το «Βράους», όπως το λένε οι ντόπιοι έχει μήκος 15 χλμ. Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί βρισκόταν η πύλη του Άδη από την οποία ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στο δικό του κόσμο. Η κοιλάδα θα σας μαγέψει με την αγνή ομορφιά της, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα οργιάζουν. Περιπλανώμενοι, θα δείτε αρκετές ποικιλίες δέντρων και φυτών, όπως πλατάνια, αγριόλευκες, δάφνη και αρμυρίκια, καθώς και αρκετά σπάνια και μη είδη πτηνών. Αξιοσημείωτο είναι πως σε τρία σημεία του Φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού και στις οποίες παριστάνονται ελάφια, καμήλες, ιππείς να κρατούν τα ηνία των αλόγων, ακόντια αλλά και απλώς αφηρημένα σχέδια. Να θυμάστε ακόμα, πως τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια ραγδαία ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορίες κ.α.


(click by: georgia_papadatou_)

 Στην συνέχεια θα συναντήσετε ένα θαύμα της φύσης, το Σπήλαιο του Αγγίτη (Μααρά). Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου και θεωρείται εξαιρετικά ιδιαίτερο καθώς στο έδαφός του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Έχει συνολικό μήκος 21 χιλιομέτρων, αλλά είναι επισκέψιμο μόλις στα πρώτα 500μ.  Στο εσωτερικό του, περπατώντας σε ένα γεφυράκι, θα θαυμάσετε τους τεράστιους σταλακτίτες που έχουν διαμορφωθεί με τα χρόνια. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από το 3.000π.χ., καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς λαμβάνει χώρα μέσα από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου.

Ο ποταμός, το τοπίο, η πυκνή βλάστηση και όλοι οι συντελεστές προκαλλούν ένα δεός και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Πάρτε την παρέα σας και απολαύστε μια βόλτα, κάντε ένα πικ-νικ με εφόδια από το σπίτι ή απλώς πηγαίνετε σε κάποιο από τα ταβερνάκια και καφετέριες που υπάρχουν τριγύρω.

by: loveloveteam

7218 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *