Στο μαγευτικό νομό Πρεβέζης, βρίσκεται το μοναστήρι της Πούντας, όπου κατά την παράδοση μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή

Στη Χόχλα Του Δήμου Πάργας, κοντά στο Καναλάκι βρίσκεται ένα αξιοσημείωτο ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας μας!

Πρόκειται για το γυναικείο μοναστήρι της Πούντας που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή!

Η Αγία Παρασκευή έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα στη Ρώμη. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, απ’ όπου και το όνομά της, και ανατράφηκε χριστιανικά από τους ευσεβείς γονείς της. Μετά το θάνατο τους, μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς κι έγινε μοναχή. Συνελήφθη επί αυτοκράτορος Αντωνίνου Πίου (138-161), επειδή διέτρεχε τη Ρώμη και τα γύρω χωριά, κηρύττοντας το λόγο του Θεού.

Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα και μετά από ιεραποστολική δράση, σύμφωνα με την παράδοση, στην Ιερά Μονή Πούντας μαρτύρησε φρικτά.

Εκεί υπάρχει και ο τάφος της (στο δεξιό κλίτος του καθολικού).

Δίπλα στον Τάφο βρίσκεται και η μεγάλη ωοειδής πέτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία προσευχομένη κατά την στιγμή του αποκεφαλισμού της και οπου πολλά θαύματα γίνονται κατά καιρούς στους διαφόρους προσκυνητές.

Πανηγυρίζει την 26η Ιουλίου συγκεντρώνοντας πλήθος πιστών!

Αν και ελάχιστα είναι τα στοιχεία που υπάρχουν για τη Μονή Πούντα, λέγεται ότι ήταν από τα πλουσιότερα μοναστήρια, με μεγάλη πνευματική προσφορά. Έως το 1913 η μονή συντηρούσε σχολαρχείο. Σήμερα χιλιάδες πιστοί συρρέουν στο Μοναστήρι  για να προσκυνήσουν τον τάφο της ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Χιλιάδες είναι και τα χρυσά και ασημένια μάτια που αφήνουν ως τάματα.

Για την ορθόδοξη πίστη, η Αγία Παρασκευή δεν είναι απλώς μια μεγάλη αγία· είναι ο «βράχος της αρετής» και η προστάτιδα των ματιών, που με τα αναρίθμητα θαύματά της, έτσι όπως καταγράφονται στην αγιογραφία της, έχει θεραπεύσει πλήθος κόσμου.

 

2732 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *