Γνωρίζετε ότι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα;

Ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια παγκοσμίως, βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια στην Ήπειρο.

Πρόκειται για τη χαράδρα του Βίκου, τη βαθύτερη χαράδρα του κόσμου αναλογικά με το πλάτος της, αφού σε κάποιο σημείο της έχει βάθος 900μ. και πλάτος 1100μ.

Αυτό το χαρακτηριστικό του χάρισε και μία ιδιαίτερη πρωτιά στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Η μαγεία και η ομορφιά της φύσης, από άκρη σε άκρη του φαραγγιού, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη!

 

Βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου, περιοχή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της. Έχει μήκος 11 περίπου χιλιόμετρα και το διασχίζει ένας χείμαρος που στην έξοδο του φαραγγιού χύνεται ο πανέμορφος ποταμός Βοϊδομάτης, με τα πεντακάθαρα και διαυγή νερά του.

Το φαράγγι του Βίκου εκτείνεται απο τα χωριά Μονοδένδρι και Κουκούλι έως το χωριό Βίκος. Πρόκειται για μία γεωγραφικά σχετικά απομονωμένη περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται κανένα είδος ανθρώπινης δραστηριότητας που να έχει σχέση με κτηνοτροφία ή υλοτομία. Ο συνδυασμός αυτός, ευνόησε την ανάπτυξη μεγάλης και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας ενώ δημιούργησε έναν παράδεισο κυριολεκτικά για πάρα πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη όπως το ζαρκάδι, η αρκούδα, το αγριόγιδο, ο χρυσαετός και άλλα.

Αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες!

Για να απολαύσετε πάντως την μοναδική ομορφιά του φαραγγιού, προτείνουμε να το διασχίσετε με τα πόδια, με συνοδεία έμπειρου οδηγού, μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που διασχίζουν την περιοχή. Η διάρκεια της αυτής περιήγησης είναι 5 με 6 ώρες και θα σας προσφέρει υπέροχες παραστάσεις από την Ελληνική φύση  που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής…

by: popidabaliliouta

6026 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *