Γνωρίζετε που βρίσκεται το μικρό γαλήνιο νησάκι του Οσίου Ονουφρίου;

Η μαγευτική χώρα μας κρύβει θησαυρούς που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις… Πολλές τοποθεσίες, μάλιστα, μοιάζουν με ζωντανούς πίνακες ζωγραφικής, όπως αυτός ο μικρός γαλήνιος παράδεισος που θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή που θα τον επισκεφθείτε….

Αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικό μέρος βρίσκεται στο νομό Αρτας, 25 χιλιόμετρα περίπου από την όμορφη και ιστορική πρωτεύουσα! Πρόκειται για την Κορωνησία, ένα χωριό στον Αμβρακικό κόλπο με 350 κατοίκους. Αποτελεί μια εκπληκτική επιλογή για μονοήμερη απόδραση… Το σκηνικό καταπληκτικό… Ακύμαντα γαλήνια νερά, πυκνή βλάστηση, μοναδικό τοπίο με τα πριάρια (έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι τις ψαρόβαρκες ) να μοιάζουν με ζωγραφιά απέναντι από τις κατάφυτες νησίδες.

Δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε «πρόκειται για λίμνη η για θάλασσα; Ή και τα δύο μαζί;» Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας κόλπος μοναδικός στην Ελλάδα! Είναι ένας κλειστός κόλπος που επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος μέσω ενός Στενού δίαυλου πλάτους 500 μέτρων που βρίσκεται ανάμεσα στο Άκτιο και την Πρέβεζα… Στο ψαροχώρι της Κορωνησίας ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα από την ιδιαίτερη αυτή περιοχή… Άλλωστε είναι τόσο κοντά στην Άρτα!

Η διαδρομή ίσως αρχικά σας φανεί μονότονη, καθώς ο ασφάλτινος δρόμος χαράζει ευθεία γραμμή, περνώντας ανάμεσα από αγροτικές περιοχές με εύφορα χωράφια.
Στα τελευταία 10 χιλιόμετρα, όμως, το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται, καθώς κινείστε πάνω στη στενή λωρίδα γης που χωρίζει τις δύο λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό. Το αυτοκίνητο μοιάζει να γλιστρά πάνω στο υγρό στοιχείο ενώ τριγύρω το καταπράσινο τοπίο και οι ψαρόβαρκες με τα είδωλά τους που ζωγραφίζουν το νερό, δημιουργούν ειδυλλιακές εικόνες!

Στο μικρό αυτό νησάκι της λιμνοθάλασσας, βόρεια του αμβρακικού μόνασε ο άγνωστος σε πολλούς Ηπειρώτης Όσιος Ονούφριος. Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για τον αγαπημένο Άγιο της περιοχής! Και αυτές διασώζονται από τους κατοίκους του νησιού.«Θεοσεβέστατος και ταπεινός» μόνασε σ’ ένα μοναστήρι του «Γενεθλίου της Θεοτόκου» στην Κορωνησία. Η ταπεινότητά του ήταν τέτοια που δυστυχώς οι άλλοι μοναχοί μη μπορώντας να κατανοήσουν την αγιότητά του, τον περιγελούσαν. Η εμφάνιση όμως δύο θαυμάτων από τον Άγιο άλλαξε αμέσως την εικόνα που είχαν οι άλλοι γι’αυτόν.

Το πρώτο θαύμα συνέβη, όταν κάποτε οι μοναχοί μετά από μια κοπιαστική μέρα εργασίας, προσπαθώντας να μαζέψουν ξύλα σε ένα μικρό νησάκι, την Βουβάλα, θέλησαν να κάνουν ένα αστείο στον μοναχό Ονούφριο. Κατά την επιστροφή τους στο μοναστήρι τον εγκατέλειψαν μόνο αλλά ο Ονούφριος μετά από προσευχή, έριξε το ράσο του στην θάλασσα και ταξίδεψε επάνω του μέχρι το νησί χρησιμοποιώντας το ως βάρκα.

Το δεύτερο θαύμα του σύμφωνα με την παράδοση προκαλεί τον θαυμασμό όλων των πιστών, όταν έπειτα από προσευχή του Οσίου, απέκτησε γενειάδα μέχρι το έδαφος παρά το γεγονός ότι ήταν σπανός.

Ο μοναχός αυτός με τα πολλά καλά και θαυμαστά που έκανε στο νησί έγινε Όσιος, μάλιστα οι κάτοικοι έχτισαν εκκλησάκι προς τιμή του  πάνω από τον τάφο του, και γιορτάζει στις 12 Ιουνίου ( μαζί με τον συνονόματο άγιο Ονούφριο της Αιγύπτου ) ανακηρύσσοντας τον προστάτη της Κορωνησίας!

by: giota magkoura

7710 προβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *