12 Βυζαντινά στολίδια σε μια μαγευτική πόλη της Ηπείρου

 

12 βυζαντινά στολίδια, σε μια μαγευτική πόλη της Ηπείρου!!!

Κάθε περίπατος στην  όμορφη πόλη της Ηπείρου, την Άρτα, θα αποκαλύψει στον ταξιδιώτη πτυχές της ιστορίας της…

photo by: Χρήστος Σκουτέλας

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στην πόλη με τα διατηρητέα βυζαντινά μνημεία θα σας συναρπάσει…

Διασχίζοντάς την από το κέντρο ως και τα στενά δρομάκια ως και τα όμορφα περίχωρα, διάσπαρτους θα βρείτε ναούς και κτίσματα από την εποχή του Βυζαντίου, κοσμήματα από μια εποχή δημιουργίας και ανάπτυξης που θα σας θυμίσουν την αίγλη του παρελθόντος!photo by: Χρήστος Σκουτέλας

1. Ο ναός της Παρηγορήτριας

Χτίστηκε το 1285-89 από το Νικηφόρο Α’ Κομνηνό Δούκα και τη σύζυγο του Άννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή. Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακού μοναστηριού, του οποίου απομεινάρια είναι τα 16 αναστηλωμένα κελιά και η Τράπεζα με την θολωτή στέγη στη νότια πλευρά του περιβόλου. Σήμερα η Τράπεζα χρησιμοποιείται ως μουσείο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης από την επάνω μεριά της πλατείας Νικολάου Σκουφά.

2. Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας.

Μονή που ιδρύθηκε το 13ο αι. από τη βασίλισσα του Δεσποτάτου Θεοδώρα προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι. Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Θεοδώρα μόνασε στη μονή και τάφηκε εντός του ναού. Είναι πολιούχος-προστάτιδα της πόλης και η μνήμη της τιμάται με πάνδημη λιτανεία στις 11 Μαρτίου. Στην αυλή του ναού βρίσκεται το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το οποίο είναι έργο του 13ου αι.

3. Ο Άγιος Βασίλειος της Αγοράς.

Χτίστηκε στο τέλος του 13ου αι. με κύριο γνώρισμα το πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο και την ποικιλία των διακοσμητικών σχεδίων.

4. Το Κάστρο.

Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας της Άρτας. Βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά, πάνω στα θεμέλια του αρχαίου περιτειχίσματος της Αμβρακίας. Το βυζαντινό κάστρο υψώθηκε στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου και συγκεκριμένα όταν δεσπότης ήταν ο Μιχαήλ Β’ Κομνηνός Δούκας, στα μέσα του 13ου αι. Ως φυσική προέκταση του κάστρου και σε άμεση συνάρτηση με την αρχιτεκτονική του βρίσκεται στη νότια γωνία ο Πύργος του Ρολογιού που χτίστηκε το 1630.

5. Η Μονή Κάτω Παναγιάς.

Η Μονή βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Περάνθης, νότια της πόλης της Άρτας. Ιδρύθηκε από το Δεσπότη Μιχαήλ Β’ Κομνηνό Δούκα στα μέσα του 13ου αι. Ο ναός είναι χτισμένος σύμφωνα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα χρησιμοποιώντας δομικό υλικό από προγενέστερα κτήρια της Αμβρακίας.

6. Η Παναγία των Βλαχερνών.

Βρίσκεται στο χωριό Βλαχέρνα και πήρε το όνομά της από την ξακουστή Παναγία των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε στις αρχές του 10ου αι. ως τρίκλιτη θολωτή βασιλική και στα μέσα του 13ου αι. (1250-1260) ανακατασκευάστηκε από τον (ή επί) Μιχαήλ Β’ και μετασκευάστηκε σε τρουλαίο. Το ξεχωριστό γνώρισμα στο εσωτερικό αυτού του μνημείου είναι η ύπαρξη δύο βασιλικών τάφων. Ο ναός πανηγυρίζει στις 2 Ιουλίου.

7. Η Παναγία του Μπρυώνη

Βρίσκεται 6 χλμ. ΝΑ της Άρτας κοντά στο Νεοχωράκι και υπήρξε καθολικό βυζαντινής μονής. Είναι απομεινάρι ακμαίου σταυροπηγιακού μοναστηριού που ιδρύθηκε το 1238. Ως προς το σχήμα του, παρουσιάζει ιδιότυπο συνδυασμό σταυροειδούς ναού και τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο.

8.  Ο Άγιος Βασίλειος της Γέφυρας.

Βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. ΝΔ του ιστορικού γεφυριού. Ο ναός αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού και ανάγεται στο δεύτερο μισό του 9ου αι.

9. Ο Άγιος Δημήτριος του Κατσούρη


photo by: Lucas Braca

Πρόκειται για το αρχαιότερο μνημείο της βυζαντινής Άρτας και βρίσκεται στο κάμπο, λίγο πριν μπούμε στο χωριό Πλησιοί. Χτίστηκε τον 9ο αι. στον τύπο του σταυροειδούς ναού με τρούλο.

10. Ο Άγιος Νικόλαος της Ροδιάς

photo by: Lucas Braca

Ονομάστηκε έτσι γιατί παλιά υπήρξε μετόχι της Παναγίας της Ροδιάς -μοναστηριού της Βίγλας – στις όχθες της ομώνυμης λιμνοθάλασσας στο χωριό Κιρκιζάτες. Κτίστηκε τον 13ο αι. στη θέση παλαιότερου ναού του 9ου ή 10ου αι. και είναι σταυροειδής ναός εγγεγραμμένος με τρούλο.

11. Η Παντάνασσα


photo by: Tsimpidas Athanasios

Βρίσκεται στο 5ο χλμ. βόρεια της Φιλιππιάδας, επί της Εθνικής οδού Άρτας-Ιωαννίνων. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του Δεσποτάτου, χτισμένος στα μέσα του 13ου αι. από τον Μιχαήλ Β’ Κομνηνό Δούκα. Από το λαμπρό αυτό οικοδόμημα σώζεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Βασιλείου.

12.Η Παναγία της Κορωνησίας.

photo by: Νομός Άρτας /prefecture of Arta

Βρίσκεται στο λόφο της Κορωνησίας, νησίδας του Αμβρακικού κόλπου 25 χλμ. από την πόλη. Ο ναός ανάγεται στη μεσοβυζαντινή περίοδο, στα τέλη περίπου του 10ου αι. Στον περιβάλλοντα χώρο, ανατολικά του μνημείου, είναι κτισμένο το μικρό παρεκκλήσιο της μονής τιμώμενο στον Όσιο Ονούφριο και το οποίο ανάγεται στον 13ο αι.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της περιφερειακής ενότητας Άρτας www.peartas.gov.gr

By: popidabaliliouta

14346 προβολές

2 thoughts on “12 Βυζαντινά στολίδια σε μια μαγευτική πόλη της Ηπείρου

  1. πολύ ωραίες οι φωτογραφίες.Μ ΟΥ ΆΡΕΣΕ η Αγιά Σοφιά,που πηγαινα μικρός την Ανάσταση και έπαιρνα το κόκκινο αυγό από τον ,τότε , Δεσπότη Σεραφείμ,[ μετά Ιωαννίνων και μετά αρχιεπίσκοπο]…..

  2. τελεια ολα .υπαρχουν και αλλα στολιδια σκορπισμενα στο νομο μακαρι να μπορουσαμε να να τα αναδειξουμε ολα πχ κοκκινη εκλησια και αλλα πολλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *